AktualnoUrednički izbor

‘PROČEŠLJALI’ SMO PRIHODE I ZARADU Tko su najutjecajniji dubrovački odvjetnici?

odvjetnici

Vodeća odvjetnička hrvatska kuća u prošloj godini ostvarila je pri­hode od 56,9 milijuna kuna, dok je zarada bila 9,4 milijuna kuna. Riječ je o odvjetničkom društvu Hanžeković i partneri, koje je usprkos padu pri­hoda u odnosu na godinu ranije zadr­žalo prvu poziciju među odvjetnicima u Hrvatskoj. Odlučili smo stoga pogle­dati kako po prihodima (ali i zaradi) stoje pojedini dubrovački odvjetnici, odnosno uredi i društva, kako oni sa sjedištem u Dubrovniku tako i oni koji su svoje poslovanje odlučili stacioni­rati/graditi u metropoli. No, njihovi prihodi daleko su od prihoda vodećih odvjetničkih kuća u Hrvatskoj. U ovoj analizi osvrnuli smo se na prihode i dobit od 2016. do 2018. godine, a po prihodima svakako prednjače uredi sa sjedištem u Zagrebu.
Odvjetnici koji su se našli na ovom popisu izdvojeni su na temelju dostu­pnih poslovnih podataka. Nismo tako namjerno izostavili primjerice pozna­tog dubrovačkog odvjetnika Dragana Pištala ili pak Nikšu Valjala, za koje nismo našli nikakve podatke, kao ni Marka Rašicu za kojega su podaci dostupni samo za prošlu godinu.
Prvi na našoj top ljestvici svakako je poznati odvjetnik, Dubrovčanin Maro Mihočević, odnosno Odvjet­ničko društvo Mihočević i Bajs. Prošle su godine uprihodili nešto više od 5 milijuna kuna dok su godinu zaklju­čili s bruto dobiti nešto većom od tri milijuna kuna. Ured Mihočević i Bajs zapošljava osam ljudi, a na listi nji­hovih klijenata svakako je zanimljivo izdvojiti Sveučilište u Zagrebu. Godinu dana ranije, 2017. njihovi su se prihodi kretali na iznosu od oko 4,3 milijuna kuna, dok je bruto dobit godine bila 2,4 milijuna kuna. Tada su imali tri zapo­slenika manje. Godine 2016., pak, ovo je društvo uprihodilo oko 4,2 milijuna kuna, što je zapravo skoro pa na razini 2017. te se bruto dobit kretala na oko 2 milijuna. Te godine broj zaposlenih bio je šest. Svakako treba istaknuti kako je odvjetnički ured Mihočević i Bajs prošle godine bio u odvjetničkoj branši na 60. mjestu po udjelu u dje­latnosti prema ukupnom prihodu. Na prvom mjestu top 10 liste nalazilo se odvjetničko društvo Hanžeković i par­tneri, a slijede Grgić i partneri.

Dragičević u sporu s DPDS-om
Za razliku od Mihočevića, koji u Dubrovniku nema klijente među grad­skim i javnim institucijama, dubro­vački odvjetnik Mladen Dragičević u Gradu zastupa Opću bolnicu Dubrov­nik. Dragičević također u Zagrebu s partnerima ima odvjetničko društvo koje je prošle godine uprihodilo iznos nešto veći od 4 milijuna kuna (4,1) dok je bruto dobit bila na razini od 937 tisuća kuna. Prihodi su bili veći 2017. godine kada su iznosili 5,6 milijuna kuna pri čemu je bruto dobit bila 59 tisuća kuna. Najmanje su u promatra­nom trogodišnjem razdoblju upriho­dili 2016. godine i to skoro 2,9 milijuna kuna dok je bruto dobit bila nešto veća od 400 tisuća kuna. Dragičević je lani zapošljavao sedam ljudi, a dvije godine ranije ta je brojka bila za jedan manje.
Treće mjesto po prihodima zauzeo je još jedan zagrebački odvjetnički ured, Matana i partneri, koje je nastalo iz odvjetničkog ureda Dubrovčanina Maroja Matane, osnovanog 1989. godine. Matana i partneri 2018. godine uprihodili su nešto više od 2 milijuna kuna te je bruto dobit izno­sila 252 tisuće kuna. Godinu dana ranije prihodi su bili veći te su izno­sili oko 2,7 milijuna kuna dok je bruto dobit bila oko 278 tisuća kuna. Znatno veće prihode Matana i partneri imali su 2016. godine kada je prihod bio skoro 4,5 milijuna kuna dok je bruto dobit premašila milijun kuna (oko 1,1 milijuna kuna). Ovo društvo ima pet zaposlenika. ­
Četvrtu poziciju po prihodima ima Odvjetničko društvo Barović i Gavra­nović Bilić iz Zagreba, koje je osnovano 2005. godine spajanjem samostalnih odvjetničkih ureda Srđana Barovića, dubovačkog odvjetnika sa zagrebač­kom adresom, i Ive Gavranović Bilić. Prihodi su ovom društvu lani iznosili nešto više od 1,6 milijuna kuna, što predstavlja pad u odnosu na godinu ranije kada su bili skoro 1,8 milijuna kuna. U 2016. godini pak, prihodi ovog društva kretali su se na 1,3 milijuna kuna. Kad je riječ o bruto dobiti ona je 2018. godine iznosila oko 223 tisuće kuna, a godinu dana ranije, iako su imali veće prihode, zabilježili su bruto dobit od 203 tisuće kuna. Taj je iznos 2016. godine pao ispod 100 tisuća te je iznosio 92 tisuće kuna. Broj zaposlenih je stalan i iznosi sedam.

Gjurašić u minusu
Nešto više od 800 tisuća kuna uprihodilo je 2018. godine odvjet­ničko društvo Gjurašić, Fak i partneri (823 tisuće), koje također ima sjedište u Zagrebu, a s Dubrovnikom ih pove­zuje Ivan Gjurašić. No, ta je godina završila s gubitkom od skoro 20 tisuća kuna. Godinu dana ranije, prihodi su im bili na razini od 721 tisuću kuna, ali je i tada zabilježen minus od skoro 90 tisuća kuna. Bruto dobit je zabilježena 2016. godine. Naime, prihodi Gjurašića i partnera tada su bili 956 tisuća kuna dok je bruto dobit iznosila 221 tisuću kuna. Ured na čijem je čelu Gjurašić ima četiri zaposlenika.
Stigli smo i do ureda s adresama u Dubrovniku.
Odvjetnički ured Dubravka Ara­povića, koji je osnovan 2007. godine, prošlu je godinu uprihodio 1,4 mili­juna kuna dok je bruto dobit iznosila oko 290 tisuća kuna. Godinu dana ranije Arapoviću se prihod kretao na iznosu od 570 tisuća kuna, a bruto dobit 10 tisuća kuna. Slične prihode ovaj je odvjetnički ured imao i 2016. kada su bili oko 568 tisuća kuna, dok je bruto dobit iznosila 53 tisuće kuna. Broj zaposlenih je stalan i iznosi tri.

Nekadašnji partneri
Sljedeće je odvjetničko društvo su Orlić i partneri, osnovano 2014. godine. Inače, Denis Orlić dubrovačkoj javnosti poznat je i po svom djelovanju u Društvu prijatelja dubrovačke starine, gdje trenutno obnaša funkciju tajnika. Orlić i partneri prošle su godine uprihodili oko 1,1 milijuna kuna te je bruto dobit iznosila 29 tisuća kuna. Godinu dana ranije prihod ovog ureda bio je ispod milijun kuna te je iznosio 867 tisuća kuna, a bruto dobit 16 tisuća kuna. Nešto veće prihode ostvarili su 2016. godine kada su isti iznosili 945 tisuća kuna s tim da je bruto dobit te godine bila 41 tisuću kuna. Zapošljavaju četiri osobe. ­
Od 2008. Orlić je odvjetničko druš­tvo ‘dijelio’ s kolegom Nebojšom Krce Ivančićem, no nakon šest godina (2014.) svatko odlazi svojim putem osnivajući vlastita odvjetnička druš­tva, koja i danas imaju sjedište na istoj adresi u Vukovarskoj ulici.
Krce i partneri su pak uprihodili prošle godine nešto malo više od mili­jun kuna, a godinu dana ranije taj je iznos bio 716 tisuća kuna. Sličnu situ­aciju imali su i 2016. godine kada je prihod bio nešto manji od 700 tisuća kuna. Kad je riječ o bruto dobiti, ona je prošle godine bila 111 tisuća kuna, a godinu dana ranije 80 tisuća kuna. U 2016. godini su pak zabilježili dobit od 13 tisuća kuna. Lani su imali pet zapo­slenika, godinu dana ranije dva manje, a 2016. godine u ovom je ured radilo četvero ljudi.
Odvjetnički ured Viktorije Knežević ima dva zaposlenika te je lani upriho­dovan iznos od 585 tisuća kuna. Bruto dobit te je godine bila 262 tisuće kuna. U 2017. godini prihodi su bili nešto veći te su iznosili 639 tisuća kuna, pri čemu je bruto dobit bila 161 tisuću kuna. Pri­hodi Viktorije Knežević su se 2016. godine približili brojci od 800 tisuća kuna, dok je bruto dobit bila oko 113 tisuća. Te je godine ovaj odvjetnički ured ima dva zaposlenika više. Zani­mljivo je kako odvjetnički ured Vik­torije Knežević zastupa kolegu Dra­gičevića, točnije suprugu mu Sandru Dragičević u aktualnom sporu protiv Društva prijatelja dubrovačke starine. Sandra Dragičević prokuristica tvrtke Dan D Konzultanti podigla je tužbu protiv DPDS-a, a spor se vodi na Trgo­vačkom sudu u Dubrovniku.
Antun Kisić, dobro znani dubrovački odvjetnik iz vremena vladanja Dubrov­nikom gradonačelnice Dubravke Šuice, kada joj je bio i zamjenik ima zajed­nički odvjetnički ured s Katijom Nji­rić. Taj ured 2018. godine uprihodio je iznos od 570 tisuća kuna te je bruto dobi iznosila 229 tisuća kuna. Godinu dana ranije bilježe povećanje prihoda koji su iznosili 628 tisuća kuna, pri čemu je bruto dobit bila također nešto malo veća te je iznosila oko 234 tisuće kuna. Prihodi 2016. godine bili su skoro pa na razini prošlogodišnjih te su izno­sili 551 tisuću kuna, dok je bruto dobit iznosila 129 tisuća kuna. Broj zaposle­nih je stalan – 3.
Odvjetnički ured Vladimira Tre­šćeca pošle je godine uprihodio oko 644 tisuće kuna, no godinu dana ranije taj je iznos premašio milijun kuna te je iznosio oko 1,3 milijuna kuna. Prihodi ovog odvjetničkog ureda 2016. godine bili su skoro na razini 2018. te su izno­sili 683 tisuće kuna. Bruto dobit je pak u 2017. bila veća nego lani. Naime, 2018. godine Trešćecov ured imao je bruto dobit od 234 tisuće kuna, a godinu dana ranije taj je iznos bio 710 tisuća kuna. U 2016. godini pak bilježi minus od 15 tisuća kuna.
Odvjetnički ured Branke Skansi s dva zaposlenika lani je uprihodio iznos od 289 tisuća kuna, no godina je završila s minusom od 13 tisuća kuna. Godinu dana ranije prihodi ureda Branke Skansi kretali su se na oko 276 tisuća kuna, pri čemu je bruto dobit na kraju godine bila oko 5 tisuća kuna. Nešto veći prihodi zabilježeni su 2016. godine kada su se kretali na iznosu od oko 356 tisuća kuna, ali je bruto dobit bila nešto veća od 4 tisuće kuna. Broj zaposlenih 2016. i 2017. godine bio je tri.

Odvjetnički ured Lovro Zovko
Iako smo uvodno istakli kako smo ‘pročešljali’ prihode dubrovačkih odvjetničkih društava koji rade u Dubrovniku, ali i onih koji su mjesto poslovanja ‘vezali’ uz Zagreb, zasi­gurno je zanimljiv i primjer odvjet­nika Lovra Zovka. S ovim zagrebačkim odvjetnikom smo napravili izuzetak jer se njegovo poslovanje, poprilično, veže i uz Dubrovnik. Ovaj zagrebački odvjet­nik, lani je imao prihod od 3,4 milijuna kuna. Godinu dana ranije nešto više od dva milijuna kuna, a 2016. godine prihod se kretao na oko 1,1 milijun kuna. Bruto dobit ovog odvjetničkog ureda prošle je godine iznosila 1 435 000 kuna, a godinu dana ranije iznos je bio ispod milijun kuna, točnije 716 tisuća kuna. U 2016. godini pak bruto dobit nije dosegnula niti pola milijuna kuna te je iznosila 415 tisuća kuna. Ovaj odvjetnički ured je u promatranom razdoblju od tri godine s tri zaposle­nika došao na njih pet u 2018. godini.
Ovaj zagrebački odvjetnik bio je pravni zastupnik Grada Dubrovnika u jednom od svakako razvikanijih sporova, s Excelsa nekretninama oko koncesije za žičaru, a njegove pravne usluge koriste i pojedine tvrtke u vla­sništvu Grada Dubrovnika.

Autorice: Barbara Đurasović/Andrea Falkoni Račić

Objavljeno u tiskanom izdanju DuList-a, 16. listopada 2019.

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist