Crna kronika

Privedena novinarka Jasna Babić

jasna babic

Poznata hrvatska novinarka Jasna Babić, završila je u Remetincu. Pritvorena je zbog izbjegavanja dolaska na raspravu na Općinskom kaznenom sudu, u slučaju privatne tužbe koju je protiv nje pokrenuo Josip Radeljak zvani Dikan.

Pritvaranje novinarke Babić Općinski kazneni sud naložio je 28. studenog prošle godine. Dražen Kevrić, glasnogovornik Općinskog kaznenog suda tvrdi da je u pitanju "krajnja mjera", koja je poduzeta jer se Babić nije odazivala na sudske pozive.

– Predmet se vodi od 2009. godine. U 16 navrata je zakazivana glavna rasprava, ali ona niti jednom nije podigla poziv. Bila su upućena i tri dovedbena naloga prema policiji, ali kako ni ti nalozi nisu realizirani, sud je donio rješenje o pritvoru – rekao je za index.hr Dražen Kevrić.

Babić je, dodaje Kevrić, u dva navrata, početkom 2010. godine, došla na glavnu raspravu, kada ju je o tome obavijestio njen branitelj. No, dodaje kako od tada nisu s njom mogli stupiti u kontakt, a i branitelj je otkazao punomoć jer je nije mogao kontaktirati.

U pritvoru je najviše mogu zadržati 30 dana, ali zasigurno će je morati pustiti ranije. Babić ima pravo žaliti se Županijskom sudu, a od Općinskog kaznenog suda može tražiti ukidanje rješenja o pritvoru.

Na zatvaranje hrvatske novinarke reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo, koje je zatražilo puštanje Babić iz Remetinca.

– Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je pritvorom koji je Općinski kazneni sud u Zagrebu odredio poznatoj novinarki Jasni Babić kako bi osigurao njezin dolazak na sudsku raspravu zbog tužbe koju je protiv nje 2009. godine, zbog navodne klevete, pokrenuo Josip Radeljak. Jasna Babić pritvorena je danas oko podneva i odvezena u zagrebački Remetinec.Tražimo da Sud hitno pusti novinarku Jasnu Babić na slobodu. Nedopustivo je da kolegica Babić čami u Remetincu čekajući sazivanje sudske rasprave. Koliko pamtimo, nijednom novinaru u Hrvatskoj nije bio određen višednevni pritvor zbog osiguranja dolaska na sudsku raspravu koja još uopće nije niti sazvana!

Želimo upozoriti i na to da su pojedini novinari sve više potencijalno materijalno ugroženi zbog znatno viših novčanih kazni koje omogućava novi Kazneni zakon. Osobito su ugroženi kolegice i kolege koje su izgubile posao a optuženi su zbog novinarskih priloga koji su realizirani u medijima za koje su ranije radili.

Uglavnom su medijski poslodavci plaćali moguće sudske kazne ali sada neki od njih to više ne čine jer ti novinari više ne rade u njihovim medijima – stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Zdenko Duka.

Pročitajte još

SUDAR U ULICI ANDRIJE HEBRANGA Jedna osoba ozlijeđena

Dulist

DVIJE PROMETNE NESREĆE U ulici Pera Bakića i kraj hotela Ivke

Dulist

Mladići iz Njemačke išarali Cavtat grafitima, platili više od 3.700 eura

Dulist