Hrvatska

PRISEGA SA SUZOM U OKU ‘S neizmjernim ponosom preuzimam dužnost hrvatske predsjednice’

kolinda

Izabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović postala je prvom hrvatskom predsjednicom nakon što na svečanosti na Trgu sv. Marka prisegniula te od predsjednice Ustavnoga suda Jasne Omejec primila predsjedničku lentu i oda počast državnoj zastavi.

Inauguracija je započela nakon pucnja Gričkog topa u podne, kada se oglase zvona Crkve sv. Marka. Do Trga je predsjednica stigla Uspinjačom i proći Ćirilometodskom ulicom kroz špalir građana i povijesnih postrojbi, a inauguraciju uveličava i Počasno-zaštitna bojna čiji su pripadnici u odorama svih rodova Oružanih snaga.

Nakon intoniranja himne ‘Lijepa naša domovino’, odavanja počasti minutom šutnje poginulima u Domovinskome ratu, te međimurske pjesme ‘Dej mi Bože’ koju a capella pjeva solistica Renata Sabljak, uslijdila je prisega, nakon koje je predsjednica odala počast državnoj zastavi a istodobno s Tuškanca topovi Oružanih snaga ispalili deset počasnih plotuna. Tijekom počasti zastavi izvodi se i recital ‘Himna slobodi’ Ivana Gundulića.

Na samom početku govora, Grabar Kitarović je istaknula:

– S neizmjernim ponosom, ali istodobno svjesna velike odgovornosti, preuzimam dužnost hrvatske predsjednice –  rekla je predsjednica, te se zahvalila braniteljima i Franji Tuđmanu, nakon čega se Markovim trgom prolomio veliki pljesak.

– Hrvatska je miroljubiva zemlja i nikada nikome neće biti prijetnjom, no suvremeni svijet donosi sasvim nove izazove, poglavito rastući međunarodni terorizam. Snažne oružane snage jamac su stabilnosti i čuvar demokratskih vrijednosti. S ovog mjesta pozdravljam naše vojnikinje i vojnike, časnice i časnike u Afganistanu i mirovnim misijama diljem svijeta – rekla je među ostalim predsjednica i pozvala na nacionalno jedinstvo oko strateških pitanja.

– Naš strateški nacionalni interes moraju biti nova radna mjesta. Moramo napokon shvatiti kako nova radna mjesta ne stvara država, već privatna inicijativa, odnosno poduzetnici – kazala je također predsjednica i Vladu pozvala na uklanjanje antipoduzetničke klime.

– Moj će mandat posebice biti posvećen mladima. Moramo im otvoriti prostor u gospodarstvu, politici i društvenom životu. Moramo im dati posao. Neka se čuje njihov glas – rekla je još u govoru Kolinda Grabar Kitarović.

Zahvalila se i svojim prethodnicima Ivi Josipoviću i Stjepanu Mesiću, na što se Markovim trgom prolomilo negodovanje dijela okupljenih. Predsjednica se založila protiv ideoloških podjela i pozvala na Tuđmanovu ideju pomirbe kao model ‘novog hrvatskog zajedništva’.

Prigodni umjetnički program inauguracije

Puhački orkestar HV-a izvodi ‘Odu zemlji’ Jakova Gotovca iz opere ‘Mila Gojsalića’, Folklorni ansambl Lado pjeva tradicionalnu pjesmu ‘Lijepo pjeva za lugom djevojka’, a Radojka Šverko uz pratnju orkestra HV-a pjesmu ‘Ljubim te do bola’. Tu je i arija iz ‘Ere s onoga svijeta’ Jakova Gotovca u izvedbi zborova ‘Lado’, HRT-a, ‘Ivan Goran Kovačić’ i ‘Izvor’.

Svečana inauguracija završava uz pjesmu ‘Dream for the future’ zbora Izvor, a tada će prvoj hrvatskoj predsjednici moći čestitati domaći i strani uzvanici. Dubrovački trombunjeri na inauguraciji predstavljaju jug Hrvatske. I sinjski alkari. A posebno je svečano u Dražicama, rodnom mjestu Kolinde Grabar-Kitarović.

Inauguraciji će, uz najviše sadašnje i bivše državne dužnosnike nazočiti 88 inozemnih izaslanstva, među kojima osam šefova država, te predstavnici političkog, kulturnog, vjerskog života i građani. Nakon svečanosti bit će priređen domjenak, a 40-ak uzvanika bit će na svečanom ručku nakon kojega će predsjednica održati niz bilateralnih susreta. Za inauguraciju akreditirano je više od 300 novinara.

Pročitajte još

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist

[RAZGOVOR] GORAN VIŠNJIĆ Ljudi govore: Vratio se Šime! A ja nisam nikad ni otišao!

Ivana Mijić Vulinović

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist