Stigli su nam zimski dani, kiša je sve češće na vremenskoj prognozi, a temperatura nam nalaže jakne i kapute.
Samim time više vremena provodimo u toplini svojih domova, budi nam se apetit, posebice za slasticama i kolačima. Donosimo jednostavan recept naše drage suradnice Jannette Razum za pripremu ukusnih Jaffa kocki, osvježavajućeg kolača kojim ćete razveseliti sve ukućane.
Sastojci:
Biskvit
2 jaja
140 g šećera
120 g glatkog brašna
½ praška za pecivo
2 žlice kakaa u prahu
90 ml ulja
90 ml mlijeka
Nadjev
naribana korica 1 naranče
200 ml soka od naranče
3-4 žlice pekmeza od marelica
Čokoladna glazura:
200 g čokolade za kuhanje
100 g margarina
2 žlice ulja
Priprema:
Navedeni sastojci dovoljni su za pripremu jednog, a potrebno je ispeći dva ovakva biskvita.
Jaja i šećer pjenasto izmiksajte. Nastavite miksati i postupno dodajte kakao, ulje i mlijeko. Na kraju lagano umiješajte brašno i prašak za pecivo. Kalup za pečenje (25x30cm) namastite i pobrašnite pa ulijte dobivenu smjesu. Biskvit pecite na temperaturi 160 °C 15-20 minuta.
Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi pa ispecite još jedan ovakav biskvit, ali ovaj put bez kakaa.
Dok se drugi biskvit peče pripremite biskvitnu smjesu s narančom. Kakao biskvit rukama izmrvite i pomiješajte ga s naribanom koricom jedne naranče i 200 ml soka od naranče.
Ohlađeni svijetli biskvit premažite pekmezom od marelice pa nanesite smjesu od kakao biskvita. Kolač prelijte čokoladnom glazurom. Glazuru pripremite tako da čokoladu otopite na laganoj vatri zajedno s margarinom i uljem.
Izvor: Slatki svijet torti i kolača