DuList INUrednički izbor

Pripremite Mirninu ričetu – Parčeve mesne pite

mirna sentic00

Na sam spomen Parca, miriše nam umak šporkih makarula. Uzmemo bokun kvalitetnog junećeg mesa od buta, toliko i luka, malo crvenog vina, mirodija uz malo ljubavi i šufiganja, šug je tu.

No što ako šuga ostane ili nam je želja napraviti neku novitatu s njim? O da, imam ideju – smjestimo ga u prhko tijesto, poklopimo lisnatim i parčeve pite su tu. Servirano u manje porcije, s osvježavajućom salatom i dressingom osigurat će nutritivno uravnotežen obrok i dašak modernog štiha tradiciji koju volimo štovati i živjeti.

Dragi naš sv. Vlaho, hvala ti što se iznova svake godine podsjećamo na ovo kulinarsko bogatstvo koje je s nama.

Pripremila: Mirna Sentić

RECEPT

PRHKO TIJESTO (DONJE):
• 250 g omekšalog masla
• 250 g pirovog brašna
• 250 g oštrog brašna
• 1 mala žlica soli
• 1 žumanjak
• 100- 120g hladne vode
• mirodije – ruzmarin, majčina dušica, origano…

mirna sentic parceva mesna pita 2

PRIPREMA:
1) Pomiješati maslac s brašnom do konzistencije grudvica i polako dodati žumanjak.
2) Nakon što se povežu sastojci, dodajte u smjesu hladnu vodu i čekajte da se sve sjedini.
3) Potom nastalo tijesto ostavite barem 30 minuta u frižideru pa ga oblikujte s trlicom ovisno o kalupu. Namastiti kalup i napraviti košarice.

GORNJE TIJESTO (LISNATO):
Također možete izraditi i vlastito lisnato, no nećete sebi zamjeriti ako kupite već gotovo lisnato tijesto za pokrivku vaših pitica. Najvažnije da su u tankom sloju i da napravite rez nožem na gornjem dijelu kao dimnjak.

mirna sentic parceva mesna pita 3

ŠUG
• 2 kg mesa
• juneći but (gušter) kapula/luk
• 5-6 velikih kom
• Koncentrat rajčice – 2-3 velike žlice
• Crno vino – 2-3 dcl
• Voda – cca 2-3 L
• Nekoliko suhih šljiva
• Mirodije – klinčić, cimet, dalmatinski začini (lovor, majčina dušica, ruzmarin…) Začini – sol, papar, crvena paprika, sjeckani peršin.

PRIPREMA:
1) Meso izrežite na male kockice i zapržite ga u loncu do karamelizacije. Potom meso izvaditi i dodajte u lonac – luk, te nastavite pržiti. U tom trenu dodajte i začine – sol, papar, crvenu papriku.
2) Potom prelijte s vinom dok ne ispari i dodajte nasjeckani peršin.
3) Kada je sve već karamel boje, prelijte s dva deca vode i krenite šufigati. Svako 15 minuta kokolajte oko lonca – jedno 2-3 h je potrebno da se meso skuha i učini.
4) Ohladite šug i tek onda punite mesne pite.
5) Serviranje: u namaštene kalupe stavite razvaljano tijesto, a potom unutar njih hladni šug od mesa (ne pretjerati s nadjevom)*. Na površinu pitica staviti lisnato tijesto i dobro rubove uhvatiti. Peći jelo na 180 stupnjeva 30 minuta.

mirna sentic parceva mesna pita 5

SALATA
• Lisnato povrće (matovilac, rikola)
• Kupus naribani (crveni ili bijeli)
• Naribana mrkva
• Jogurt – čašica
• Maslinovo ulje – 2- 3 velike žlice
• Limunov sok – 2 velike žlice
• Senf – 1-2 male žlice

1) Napravite dressing za salatu i prelijte preko povrća.
2) Dressing napravite tako da promiješate jogurt, senf, maslinovo ulje i limunov sok – začinite sa soli i paprom i voilà.
3) Serviranje jela – male mesne pite pečene servirati do salate i dressing napraviti preko. Bon appetit!

 

 

Pročitajte još

LJETNO KINO SLAVICA Premijera filma mladog dubrovačkog redatelja Franka Dujmića

Dulist

ZAVRŠEN PETI FESTIVAL Lopud još jednom potvrdio status otoka koji živi kroz umjetnost

Dulist

ANTE DROPULJIĆ Od sporta do restorana s Michelinovim zvjezdicama i kuhanja za slavne face!

Marijana Tadić