Zanimljivosti

Pripremite jednostavan orahovac koji pomaže s bolestima želuca i štitnjače

pemo butiga voce003

Ljekoviti liker od oraha, popularni orahovac, pomaže s bolestima želuca i štitnjače. U nastavku možete pronaći način kako pripremiti isprobani recept star devedeset godina. Naime, on se u narodnoj medicini koristi već stoljećima kao lijek, prenosi Zadovoljna.hr.

Zeleni plodovi oraha beru se u mjesecu lipnju, i to najčešće u drugoj polovici mjeseca, ovisno o podneblju. Ovaj prirodni recept idealan je za jačanje imuniteta, posebno tijekom zimskih mjeseci, a pomaže i kod želučanih tegoba i anemije. Mlad orah, dok je još zelen, bogat je vitaminom C i jodom čime je blagotvoran za štitnjaču.

Recept za liker od oraha

Sastojci:

18 mladih zelenih oraha, 1 kilogram šećera (ili još bolje meda), 2 litre domaće rakije, 2 domaća limuna, 1 naranča, 2 klinčića, 2 do 4 listića pelina, 1 štapić cimeta, 1 mahuna vanilije, 5 zrna kave, 1 vrećica vanilin šećera i na kraju 1 litra bijelog vina.

Priprema:

Najprije operite orahe pa ih prerežite napola ili na četiri dijela, uz njih operite limun i naranču te ih izrežite u ploške i dodajte u lonac. Nakon toga u plastičnu kantu poslažite red oraha te ih posipajte s polovicom šećera. Nadalje, dodajte limun, naranču, klinčić, pelin, cimet, vaniliju i zrnca kave te ostatak oraha i šećera. Na kraju sve prelijte domaćom rakijom te dobro promiješajte i poklopite.

Posudu nakon navedeno držite na suncu 40 dana, ali svaki dan malo promiješajte kako bi se sastojci što bolje povezali. Naime, nakon tih 40 dana mješavinu procijedite kroz gazu, dodajte litru vina i vanilin šećer.
Za kraj dobiveni liker prelijte u staklene boce i držite ih na tamnom i hladnom mjestu.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist

Sretan rođendan našem kiparu Josipu Ivanoviću!

Dulist