Crna kronika

Pripazite kod online kupnje, jučer prijavljene tri prijevare!

laptop kompjutor digitalno online

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska poziva građane na oprez budući da su tijekom utorka prijavljene čak tri online prijevare.

Naime, tijekom jučerašnjeg dana policijskim službenicima Policijske postaje Metković i Policijske postaje Ploče prijavljene su tri različite prevare kojima je zajedničko to što su sve tri počinjene on line putem.

U prvoj zaprimljenoj prijavi oštećeni je prijavio kako je, putem oglasa na društvenoj mreži, naručio mobilni uređaj koji je platio 380 eura, ali mu ga prodavač nije dostavio i više mu se ne javlja zbog čega je shvatio da je prevaren i slučaj je prijavio policiji.

U drugoj zaprimljenoj prijavi oštećena mlađa ženska osoba je navela kako je putem društvene mreže oglasila prodaju haljine. Na oglas se javila osoba s kojom je stupila u kontakt i dogovorila prodaju i koja joj je poslala link za potvrdu narudžbe uz koje je tražila i podatke njene bankovne kartice.

Nakon što je ustupila tražene podatke oštećena je uvidjela kako joj je s bankovnog računa skinut novčani iznos od 235,70 eura te je slučaj prijavila policiji.

U trećem je slučaju oštećena policiji prijavila kako je, putem internetskog oglašivača, objavila oglas za prodaju svoje haljine za 100 eura, na koji se javila osoba s kojom je dogovorila kupnju.

Uplatu traženog iznosa su dogovorili putem aplikacije za novčane transakcije, a kada je oštećena dostavila podatke svoje bankovne kartice radi uplate traženog iznosa, shvatila je da joj novac nije uplaćen, već joj je s računa dignut isti taj iznos zbog čega je shvatila da je prevarena i cijeli je slučaj prijavila policiji.

U tijeku je kriminalističko istraživanje za sva tri prijavljena slučaja.

-Savjetujemo sve one koji na takav način kupuju ili prodaju, tom prilikom ne daju povjerljive podatke koji se nalaze na bankovnim karticama, pogotovo kod za verifikaciju (CVV/CVC broj) koji se nalazi na poleđini i koji je potreban kod svih internetskih plaćanja, kada platna kartica nije fizički dostupna.

Isto tako, možete biti žrtva ukoliko kupujete putem stranica za oglašavanje i nakon ostvarenog dogovora za trošak dostave od napadača dobijete jedan od pripremljenih linkova koji nalikuju na linkove dostavnih tvrtki koji djeluju na području Hrvatske, dok je u biti riječ samo o načinu na koji počinitelji dolaze do podataka o bankovnoj kartici, a potom i vašeg novca.

Ukoliko kontaktirate stvarnu dostavnu službu, utvrdit ćete da ista nema navedeni način rada, odnosno da od svojih korisnika ne traži bankovne podatke – navode iz PU dubrovačko-neretvanske.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

UBOJSTVO U POKUŠAJU NA KORČULI Nožem nasrnuo na izvanbračnu suprugu i teško je ozlijedio

Dulist

Državljanin BiH (36) vozio s 3 promila alkohola

Dulist

Vozio po Lastovu alkoholiziran i pod utjecajem droga

Dulist