Hrvatska

PRIJEDLOG UPUĆEN SABORU Vlada izglasala Istanbulsku konvenciju

hdz plenkovic 38

Vlada RH na svojoj je sjednici u četvrtak Hrvatskom saboru uputila prijedlog Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija.

Uz prijedlog Zakona usvojena je i intepretativna izjava u kojoj se navodi da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja, da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav te da je Konvencija u skladu s Ustavom.

-Bit ove Konvencije je da statistika MUP-a govori da je u Hrvatskoj ukupno od 2013. do 2017. ubijeno 195 osoba, od kojih 91 žena. Čak 36 ubojstava bilo je od bliskih osoba, a 46 od partnera. To je bitno i time se trebamo baviti. Zato Konvencija mora biti podržana u Saboru te ojačati mehanizme suzbijanja ovog negativnog fenomena – rekao je prilikom izglasavanja predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Dodao je kako je SDP imao tri godine na vlasti za predložiti izglasavanje Konvencije Saboru, a to nije napravio, a danas vrši pritisak na Vladu da to učini.

Opširnije možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist