Zanimljivosti

Prije dvadeset godina poslan prvi SMS

mobitel

Prva SMS poruka sadržaja je Merry Christmas ili – Sretan Božić, poslana je na današnji dan. Poslao ju je inženjer Neil Papworth s računala na mobitel svoga prijatelja.

Iako je ideja Short Message Service-a ili skraćeno SMS-a bila rođena još 1984. godine, ova Papaworthova ostala je zabilježena kao prva u povijesti.Godine 1984. Matti Makkonen  je za vrijeme pauze na telekomunikacijskoj konferenciji  predstavio ideju o servisu poruka na mobilnim telefonima. Ta ideja je kasnije postala SMS. U to doba u Hrvatskoj još nije bilo ni mobilne komunikacije.

Nije prošlo ni godinu dana od te prve SMS poruke kako je, onda vodeći proizvođač mobilnih telefona, Nokia prihvatio taj vid komunikacije te u potpunosti omogućio na svojim mobilnim uređajima. Ostali proizvođači su također SMS prihvatili kao normalan vid tekstualne komunikacije. Uskoro nakon SMS-a stigao je i T9 model osnove predviđanja riječi koju želimo napisati.

Već u prvih par godina dogodila se eksplozija uporabe kratkih poruka, a 2010. Godine ukupna brojka poslanih SMS poruka bila preko 6 trilijuna ili 6 tisuća milijardi.

Danas se pretpostavlja da je ta brojka prešla i 8 trilijuna poslanih poruka, te je nisu ugrozile ni pojave Facebooka, Twittera i ostalih komunikacijskih kanala.
 

Pročitajte još

ONI SU NAŠI NAJBOLJI PRIJATELJI Međunarodni je dan pasa!

Dulist

[FOTO] Biskup Glasnović uveo Misionare Krvi Kristove u službu u župi Presvetog Spasitelja u Mokošici

Dulist

Mikuljani znaju kako se uživa!

Dulist