Aktualno

PREZIMENJAK NAPRAVIO POMUTNJU Raguževi jet skijevi na Batali? Raguž: Niti imam barku, niti skuter!

raguz batala

Jet skijevi na suhom vezu na istezalištu za barke na Batali još su jednom uzburkali duhove. Ovog puta ne zbog nezadovoljnih vlasnika koji traže suhi vez za svoje barke, već zbog informacije kako među jet skijevima na istezalištu, koje je pod koncesijom Luke Dubrovnik, ima i onih u vlasništvu predsjednika Luke Dubrovnik Željka Raguža. Raguž je za DuList takve tvrdnje odbacio, istaknuvši kako ne samo da nema jet ski pa ni barku, već ga nikad nije niti vozio.
—Mojih skutera? Nikad ga nisam niti vozio. Jedino ako ne postoji neki drugi Raguž sa skuterima. Niti sam ga vozio, niti imam barku, niti imam skuter – to je totalna laž – rekao nam je Željko Raguž. ‘Vrag mu nije dao mira’ pa je vrlo brzo i provjerio o čemu se radi. Naime, među četiri korisnika suhog veza na Batali, a koji su na istezalištu tijekom zime ‘odložili’ svoje jet skijeve, jedan je njegov prezimenjak, ali govori predsjednik Uprave Luke Dubrovnik, s njim nije u rodbinskoj vezi niti ima ikakve veze s njegovim vodenim skuterima.

Nudimo i Batahovinu
Zanimalo nas je i kakva je situacija sa suhim vezom na Batali, odnosno ima li još mjesta jer su do nas počele dolaziti informacije kako je dio vlasnika baraka nezadovoljan jer im jet skijevi oduzimaju mjesto. Trenutno su suhi vez na Batali iznajmila četiri korisnika za jet skijeve, kojih je ukupno dvadesetak, dok baraka godišnje bude 40.
—Kad se popuni Batala nudimo i Batahovinu. Ne znam za nekoga tko se javio, a da nije adekvatno zbrinut. Možda ljudi nagađaju zašto su tamo skuteri, ali što to kome smeta ako su i oni dobili svoje mjesto. Nama je svako plovilo jednako pa zašto na suhom vezu ne bi bili i skuteri – ističe Željko Raguž. Stoga smatra kako za nezadovoljstvo nema mjesta.
—Rentamo svima koji traže, a skuterima su i puno veće cijene nego barkama. Cijene su inače vrlo popularne jer je tu riječ o domaćim ljudima – naglašava predsjednik Uprave Luke Dubrovnik. Naime, cijena suhog veza za barku je 200 kuna po metru dužnome što za prosječnu barku od pet metara iznosi tisuću kuna i to za razdoblje od 1. studenog do 1. svibnja. Dakle, nije riječ o mjesečnom iznosu nego o iznosu za cijelo to razdoblje. Cijena za jedan jet ski iznosi pak 500 kuna.

Planovi tek nakon 2023.
—To su smiješne cijene, jer se pola godine drži vanka barka od pet metara za tisuću kuna. Da nakon 2023. Luka Dubrovnik više ne bude koncesionar, nego da dođe primjerice Pašalić, bilo bi zimovanje po 10 tisuća kuna pa tko voli neka izvoli. Kod nas su to još socijalne cijene, nisam ih zato niti mijenjao. Ali, pogledajte cijene u ACI-ju, one su sedam do osam puta veće nego kod nas – iznio je dalje Raguž. Pitali smo Raguža ima li Luka Dubrovnik kao koncesionar planove za uređenje istezališta na Batali. Ima, odgovara Raguž, ali tek nakon što dobiju produženje koncesije koja im ističe 2023.
—Imamo planova za dodatno uređenje, a isto sam imao i za Posat. Međutim, tamo nam za svaki detalj trebaju konzervatori pa se cijela priča odulji. Ne želimo sad ništa ulagati jer nam 2023. ističe koncesija Županijske lučke uprave. Može se u međuvremenu dogoditi izmjena zakona i da se ide s natječajem pa će sutra ispasti kako je Raguž za nekoga drugoga uredio Batalu. Zato ćemo čekati produženje na sljedećih 10 do 15 godina i tad ćemo imati u planu urediti i Posat i Batalu. Ovako bi bilo vrlo škakljivo prvenstveno za mene, ali i za Luku uređivati nešto što imamo još kratko u koncesiji – smatra. Na pitanje kad će se početi razmatrati produženje koncesije, rekao je kako će kroz godinu i pol dana sjesti sa Županijom i Županijskom lučkom upravom na tu temu.

Posat se iznajmi dva do tri puta godišnje
Kad je riječ o Posatu, Luka Dubrovnik kao ovlašteni koncesionar za korištenje i održavanje lučkog područja – istezališta Posat, uz suglasnost Županijske lučke uprave Dubrovnik, nudi mogućnost korištenja istog kao parkiralište za automobile (najviše do 15 automobila) isključivo za vrijeme crkvenog obreda vjenčanja i slavlja u povijesnoj jezgri. Naknada za korištenje dijela lučkog područja istezališta Posat iznosi 1500 kuna po satu korištenja uvećana za pripadajući PDV. —Željeli smo tim potezom ljudima koji ulaze u bračne luke pomoći jer i sami znamo kako je jako teško naći deset parkirnih mjesta u isto vrijeme. Zato smo im na ovaj način izašli u susret – govori Raguž te dodaje kako se godišnje parkirališna mjesta za potrebe vjenčanja godišnje iznajme tek dva do tri puta.

Iz tiskanog izdanja od 3. studenog 2021.

Pročitajte još

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist