Kultura

PRETPROGRAM 66. IGARA U fokusu ‘Frančezi’, ‘stari naslovi’ i bogat glazbeni program

igre 66 02

Pretprogram 66. festivalske sezone koja će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza predstavili su intendant Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk i njegovi pomoćnici za dramski i glazbeni program Mani Gotovac i Mladen Janjanin, u ponedjeljak, 2. veljače u sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana Grada Dubrovnika u Festivalskoj palači.

Potporu Igrama na konferenciji za medije izrazili su vladin povjerenik za Grad Dubrovnik Nikola Pavlović i Davorko Obuljen u ime župana dubrovačko-neretvanskog

– Grad Dubrovnik je uvijek bio partner Dubrovačkih ljetnih igara. Ne možemo zamisliti ljeto bez Igara, te smo ulagali sve napore da u tom smislu osiguramo sve uvjete koje je program tražio. Sad se nalazimo u razdoblju drukčijeg financiranja, koje na sreću traje samo tri mjeseca. Dobit ćemo legalno izabrana tijela koja će voditi grad te neće biti nikakve zapreke da u istom obujmu Grad Dubrovnik bude financijska potpora Igrama. Vodstvo Igara može očekivati punu potporu Grada Dubrovnika u okviru mogućnosti i mislim da s time nećemo imati nikakav problem – kazao je Pavlović.

– Festa svetog Vlaha idealno je vrijeme za predstavljanje pretprograma Igara, a ono što nas kao Županiju veseli, jest potpora u punom smislu riječi, malo nas žalosti što to Vlada nije prepoznala u smislu budžeta – kazao je Obuljen u ime župana dubrovačko neretvanskog.

– Ovo je prvi javni nastup našeg ‘tima’ u ovom mandatu. Reći ću neke stvari koje su dio mog razmišljanja i moje aplikacije za intendanta Igara – mišljenja sam kako moramo brod pokrenuti prema drugoj obali i razmišljati kako Igre više nikada neće moći biti što su bile. Ali, ni ovo vrijeme nije kao što je bilo i na neki način moramo uhvatiti korak s vremenom koje se mijenja. Zahvaljuem se na razumijevanju Gradu, Županiji i Ministarstvu koji su unatoč recesiji doista zainteresirani za Igre i stoje iza njih, što je velika stvar. Međutim, sa svoje strane moram kazati da to neće biti dovoljno i budućnost će biti takva da će se budžet smanjivati i svjesni smo toga, ne protestiramo protiv toga, no Igre se moraju okrenuti tržištu. Dakle, oni koji novaca imaju i vide Igre, doista im i pomognu. Činjenica je kako su Igre ispale iz fokusa europske javnosti. Pri tome moram reći kako su umjetnici oduševljeni činjenicom kako bi mogli biti pozvati na Festival. S druge strane, čini mi se kako moramo povećati vidljivost Festivala u europskim razmjerima, kod ciljane publike, kako europske, tako i šire. Dubrovnik to radi uspješnije od Igara, prepoznatljiviji je u svijetu. A s time će nam doći ono što najviše želimo, a to je da konačno dobijemo publiku koja dolazi na Festival zbog Festivala – kazao je intendant Igara Mladen Tarbuk, te dodao da, kada se promišlja kultura, se uglavnom promišlja kroz financije.

Koncept ‘Žena, rat, ljubav’ 

Mani Gotovac, pomoćnica intendanta za dramski program Igara, predstavila je dramski program 66. Igara.

– Kazališna publika – mislim da je Grad Dubrovnik riješio ovo pitanje bolje od Igara, taj odnos spram publike, te se i naše Igre, koje su najuže vezane uz Dubrovnik, moraju time baviti. U tom smislu smo zamišljali program za dvije godine, koliko traje naš mandat. Postoji naslov za dramski dio programa koji objedinjuje dvije godine – ‘Žena, rat, ljubav’. Podnaslov ove godine je ‘Frančezi prohodu’. Zašto? Ovo je godina u kojoj Hrvatska i Francuska zajedno govore, promišljaju francusko hrvatske kulturne odnose. Može li Hrvatska govoriti o francuskim kulturnim odnosima a da na prvo mjesto ne stavi Dubrovnik? U tom smislu radimo premijeru, posve novo viđenje, ali posve u duhu IVE Vojnovića, premijeru Dubrovačke trilogije, u kojoj gospođa Ane kaže da ‘Frančezi PROHODU’. Ali Frančezi neće prohoditi samo kroz trilogiju, već dolaze i uživo, k nama, suvremeni današnji Francuzi, koji na neki način uznemiravaju svijet. Naš počasni gost tako je filozof i književnik Pascal Bruckner. Izvest ćemo unutar Pisaca na Igrama njegov ‘Ledeni mjesec’ – kazala je Gotovac, te dodala da ih je sustigao Houellebecq, kojeg su i tako planirali pozvati, ali onda se dogodio Charlie Hebdo.

– Nismo promišljali predstavu, ali vremenom se pokazalo kako bi to bilo zanimljivo. E tu uključujemo Županiju. Elementarne čestice, njegov najpoznatiji roman, bit će izveden na plaži u Kuparima. Time nan neki način pokazujemo kako Igre pripadaju središtu Grada, ali i svim prostorima koji mogu biti izvan grada. Mislim da ne možemo imati odnos prema turistima kao prema ‘slušačima Lepe Brene’. Zašto? u tim turistima, kao i u nama samima, postoji duboko negdje skriveno nešto što cijela Europa istražuje – pitanje ljepote i potrebe prema umjetnosti. Pokušajmo uključiti te turiste u naš program – titolvima i novim konceptom kojega još ne otkrivamo, ali ajmo ove godine istraživati koncept umrežavanja dubrovačke i turističke publike – kazala je Gotovac.

Ukupno, dramski program sastojat će se od ovih izvedbi:
Premijerni dramski program 66. sezone Dubrovačkih ljetnih igara otvorit će Elementarne čestice ili Božje prema nagrađivanom romanu kontroverznog i ujedno najpoznatijeg i najpopularnijeg francuskog pisca danas Michela Houellebecqa. Bit će to prvo hrvatsko uprizorenje tog romana, a režije se prihvatio Ivica Buljan koji predstavu smješta na plažu u Kuparima. Drugi dramski naslov je Allons enfants prema Dubrovačkoj trilogiji Iva Vojnovića u režiji Staše Zurovca, a izvest će se sva tri dijela i to u Kneževom dvoru i ispred crkve sv. Vlaha. Predstava će biti hommage Kosti Spajiću i njegovoj režiji Dubrovačke trilogije. Vojnovićev Ekvinocijo u režiji Joška Juvančića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla i ove godine je na programu, treću godinu od obnove, kao i lanjska uspješnica Romeo i Giulietta Williama Shakespearea u režiji Jagoša Markovića u ljetnikovcu Skočibuha. Na programu je ponovno i Bariccov Ocean more na kupalištu Šulić. Uspješan projekt Pisci na Igrama autorice Mani Gotovac, ostvaren u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca, nastavlja se i ove godine, a uključivat će uprizorenje iz romana Ledeni mjesec u režiji Paola Tišljarića i uz gostovanje samog autora, francuskog filozofa Pascala Brucknera koji će održati i svoju književnu večer. Hrvatski esejist i nagrađivani pjesnik Dražen Katunarić još je jedno književno ime s kojim će se upoznati festivalska publika. U sklopu projekta, svoju autorsku večer imat će Rade Šerbedžija s gostom, jednim od najvećih gitarista ovog dijela Europe Miroslavom Tadićem, a svoju noć na Lovrjencu započet će Hamletovim monologom Biti ili ne biti. Uz ostala dramska gostovanja na programu su iVjerenice Davora Mojaša, posljednji uradak Studentskog teatra Lero i još jedna njihova predstava koja intrigira, zaziva, otkriva, preispituje i prepoznaje jedno drugo lice Grada u kojem je nastala.

Inače, Gotovac je najavila i malo drukčije otovorenej 66. Igara, s fokusom na mlade ljude te multimedijalni koncept.

Glazbeni dio obilježavaju istaknute svjetske zvijezde 

Glazbeni dio programa predstavio je pomoćnih intendanta za glazbeni program Mladen Janjanin, koji je istaknuo ovogodišnje ‘susjedske odnose’.

Neobarokni balet Opasne veze premijerno izveden lani na Boškovićevoj poljani u koreografiji i režijii Valentine Turcu i Lea Mujića, ostvaren u koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i Festivala Ljubljana, i ove je godine na repertoaru, a ljubitelje baleta očekuje i gostovanje Slovenskog narodnog gledališča Maribor sa baletom Stabat mater u režiji Edwarda Cluga na glazbu Giovannija Battiste Pergolesija.

Glazbeni program 66. Igara obilježit će nekoliko istaknutih svjetskih imena poput maestra Iva Pogorelića koji će u atriju Kneževa dvora muzicirati s Komornim studijom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem velikog Zoltána Kocsisa, trenutačnog šefa dirigenta Budimpeštanske filharmonije. Dirigentska legenda, Uroš Lajovic ravnat će Slovenskom filharmonijom ispred crkve sv. Vlaha, a mladi Rus, koji je sa 16 godina osvojio prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Čajkovski, Alexander Kutuzov priredit će klavirski recital dok će miljenik festivalske publike, pijanist Itamar Golan nastupiti s violinistom Guyom Braunsteinom, donedavnim koncert majstorom Berlinske filharmonije. I sopranistica Lana Kos će nakratko napustiti najprestižnije međunarodne pozornice da bi nastupila pred festivalskom publikom u atriju Kneževa dvora gdje će održati recital s ruskim romansama. Gregory Porter još je jedno veliko ime, dobro poznato ljubiteljima jazza. Ne samo što je lanjski dobitnik prestižne nagrade Grammy u kategoriji Najboljeg vokalnog jazz albuma, već će njegov nastup sredinom kolovoza na taraci tvrđave Revelin biti ujedno i njegov hrvatski début. Nastupit će i slavni Klavirski trio Arensky iz Sankt Peterburga kao i Slovenski oktet te Dubrovački simfonijski orkestar uz pijanisticu Dubravku Tomšič. Koncertom će i orkestar i pijanistica proslaviti svoje velike, okrugle obljetnice.

Pročitajte još

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist