Kultura

PRESICA DLJI Franković: Dosad sam ih iščekivao u grču, a ove čekam s ushićenjem

presica 1

Na konferenciji u Vrtu Palmi u hotelu Excelsior, predstavljen je program otvaranja 75. Dubrovačkih ljetnih igra. Presicu je otvorio gradonačelnik Mato Franković koji je rekao da je dosad Igre očekivao u grču iz straha, no za ove vjeruje da će biti ‘nikad bolje’. Program je prepun sjajnih predstava, kako dramskih tako i glazbenih, a karata već gotovo nema.

-Moram još jednom izraziti zadovoljstvo za uključenosti naših kulturnih ustanova. Tu posebno mislim na Dubrovački simfonijski orkestar, Kazalište Marina Držića. Imamo i čast da naš ravnatelj kazališta Paolo režira i otvaranje Ljetnih igara – izjavio je gradonačelnik koji dodaje da 75. Igre iščekuje s velikim ushićenjem i uistinu vjeruje da će biti sjajne.

Publici se obratila i pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Županije Žaklina Marević koja je posebno pohvalila potrebu za uključenost mladih i djece u Igre koje su kulturni simbol našeg Grada.

-Dubrovačko-neretvanska županija će biti potpora kao i do sada, sa željom da to bude što bolje i uspješnije. Novom vodstvu želim puno uspjeha – zaključila je Marević.

Nakon pozdrava, uslijedilo je predstavljanje programa Igara, čija je nit vodilja ove godine Mediteran, podneblje koje je nama svima poznao, a provlači se kroz cijeli program. Nešto više o tome rekle su Martina Filjak, umjetnička ravnateljica, koja nas je uvela u glazbeni te Senka Bulić, ravnateljica dramskog programa Igara, koja je predstavila dramski program.

-Ove godine, u 75. obljetnici, nastupaju s nama sve važne gradske kulturne institucije. Preko kazališta Marina Držića i Dubrovačkog simfonijskog orkestra, na koji smo izuzetno ponosni jer sljedeće godine slavi 100. obljetnicu. S nama je Folklorni ansambl Linđo, Matica Hrvatska iz Dubrovnika, Studentski teatar Lero, Sponza te Umjetnička galerija Dubrovnik – kazala je Filjak dodajući kako je joj je bilo izuzetno bitno u glazbeni program iplementirati sva iskustva koja je kao pijanistica doživjela na međunarodnim festivalima te dovesti strane umjetnike koji su sudjelovali na najvećim europskim, ali i svjetskim festivalima.

Nastupa dobitnik Grammya

Neke od glazbenih točaka koje će publika imati priliku slušati su: koncert dobitnika Grammya, Jordija Savallija, nastup Dubrovačkog simfonijskog orkestra, koncert najbolje hrvatske violončelistice Monike Leskovar, ansambl Antifonus te folklorni anasambl Linđo, francuski gudački kvartet Arod, legendarnog francuskog pijanista Pierre Aimardija, dubrovački duo Marko Genero i Marija Grazio te mnoge druge sjajne izvedbe legendarnih i svjetski poznatih izvođača kao što je francuski violinist Renaud Capucon, koji dolazi prvi put u Hrvatsku.

Ove godine u sklopu programa Igara obilježit će se i 290. obljetnica rođenja Luke Sorkočevića, sa nastupom Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Prije samog koncerta predstavit će se slikovnica s tekstom Luka Paljetka o Sorkočevićevu životu i djelu. Također, publika će imati priliku čuti i novo djelo dobitnika Orlanda, dubrovačkog skladatelja Petra Periše Obradovića.

Donatorski koncert

-23. kolovoza očekuje nas donacijski koncert napravljen u suradnji s Umjetničkom školom Luke Sorkočevića. Na tom će koncertu nastupiti dva mlada dobitnika velikih nacionalnih nagrada, Livadić i Ujević, ali i najbolje nagrađivani komorni sastavi Umjetničke škole Luke Sorkočević. Ukupni prihod koncerta namijenjen je za daljnji razvoj glazbenika škole, za putovanja i natjecanja – rekla je Filjak koja se nada kako će upravo ovaj koncert ostati u tradiciji.

Pored svih koncertnih programa, publiku očekuju i razni popratni nastupi, među kojima su, osim koncerata, i izložbe, a služe širenju vidika i osvježavanju samog programa.

Banner 300x250 DU 1

Senka Bulić, ravnateljica dramskog programa Igara, objasnila nam je kako je došlo do Mediterana kao misao vodilje te nas uvela u dramski program ovogodišnjih Igara.

Mediteran kao nit vodilja

-Iz Mediterana smo stvarali taj program koji nas zapravo vodi do pitanja same civilizacije, samih naših korijena. Dakle, cijeli naš program je baziran na odnosu prošlosti i budućnosti. Prisjećamo se prošlosti, ali nekako iščekujemo budućnost. Tako je nekako zamišljen program – objasnila je Bulić koja je inspiraciju za koncipiranje programa dobila iz nekih predstava koje je cijeli život nosila sa sobom te ih se rado sjeća.

Posebno je istaknula predstavu Ekvincijo Iva Vojnovića čiji je veliki obožavatelj. Publika će imati priliku gledati poznate glumce od kojih Senka posebno ističe vrhunsku glumicu europske karijere, Zrinku Cvitešić, Gorana Višnjića, glumca svjetske karijere koji nakon 20 godina dolazi ponovno u Dubrovnik, Gorana Grgića, Oliveru Baljak, Joška Ševu, Pericu Martinović, Mara Martinovića i mnoge druge. Za scenu je zaslužna Dinka Jeričević, kostimografiju će pripremiti Leo Kulaš, a glazbu legndarni Juzbašić. Ove godine je, uz pomoć produkcije, nađen prostor u Posatu koji kao da je napisan za prostor održavanja predstave.

-U njemu već kad ulazimo osjećamo tragiku, to siromaštvo, neko vrijeme koje je prošlo, ali je duboko u nama, tu tugu – istaknula je Bulić.

Ove godine održat će se i jedna neobična premijera koja podržava nezavisnu scenu. Premijera je preizvedba na Igrama, a tematizira samog glumca. Kroz predstavu će se prikazati svi slojevi glumačke umjetnosti. Također će se pokušati i prikazati na koji način se performativno razdvaja od izvođačkog kako bi se doprlo do emotivne biti glumca.

Najveća podrška do sada

Na kraju se obratila ravnateljica Dubrovačkih ljetnih Igara, Ivana Medo Bogdanović koja je istaknula kako ove godine osjeća potporu veću nego ikada do sada, kako od građana tako i od zaposlenika i financija.

-Program košta 2 miliona eura što je 15 posto više nego prošle godine. Dobili smo veću podršku Ministarstva kulture, ali planiramo i povećani prihod pa smo uspjeli zaključit plan na 2 miliona eura. Zahvalit ću se Jadranskim luksuznim hotelima koji su nas danas ugostili i daju veliku potporu za smještaje. S nama je i 25 renomiranih hrvatskih poduzetnika sponzora kuća, a zahvaljujem i Hanza mediji na luksuznom časopisu – zaključila je ravnateljica i dodala kako svi znamo koliko su mediji i promocija važni što je sigurno doprinijelo ovako velikoj podršci.

Foto: Ivan Pozniak

Pročitajte još

[FOTO] AUDICIJA ZA LINĐO Djevojčice i dječaci balali i pjevali u Lazaretima

Dulist

Lero na Međunarodnom kazališnom festivalu u Puli

Dulist

OTVORENA IZLOŽBA Kako djeca doživljavaju Mediteran?

Dulist