DuList IN

PREPORUKE KNJIŠKE BLOGERICE ALIS MARIĆ Pet knjiga za djecu koja tek počinju čitati

c IMG 2987

Naša budućnost ovisi o čitanju i sanjarenju. Od pete godine života mnogu djecu počinju sve više zanimati slova, riječi i čitanje. Čitanje djeci naglas i dalje igra središnju ulogu dok ona ne mogu sama čitati knjige. Ali i kada krenu u školu i počnu čitati knjige, jako je važno da im u tome i dalje pomažu roditelji. Najjednostavniji način da se pobrinemo za odgoj pismene djece jest da ih učimo da čitaju i da im pokažemo da je čitanje ugodna aktivnost. Najjednostavnije: pronađimo knjige u kojima će djeca uživati, dajmo im pristup takvim knjigama i pustimo ih da te knjige čitaju. Koje su dječje knjige najpopularnije za ovu dobnu skupinu (od pet do osam godina)? Evo mojih prijedloga.

Piše/Foto: Alis Marić – Čitaj Knjigu

‘Suli u avanturi’, Maja Šimleša (Profil)
Priča je to o toleranciji i prijateljstvu, ali i o putovanju. Kroz stihove u rimi djeca upoznaju dugonogu žirafu Suli koja je u potrazi za društvom. No nitko je ne želi primiti u krdo. Zebre ne žele jer su kod njih pruge u modi. Neće ni bivoli jer im njezin dugi vrat smeta. Od lavova jedva izvlači živu glavu i bježi u šumu. I tamo nema sreće jer ne može s majmunima visjeti s grana. I kad se najmanje nadala, slon je s osmijehom došao i pružio joj ruku.

‘Medo koji voli grliti’, Nicholas Oldland (Planetopija)
Moderna bajka u kojoj autor govori o medi ‘koji je bio toliko ispunjen ljubavlju i srećom da je morao zagrliti baš svako živo biće koje bi sreo’. Jednog dana u šumu je došao čovjek sa sjekirom u ruci, s namjerom da sruši stablo. Iako mu se nisu svidjele njegove namjere, medo je ipak zagrlio čovjeka i na taj način spasio stablo. Kroz ovu priču djeca imaju priliku učiti o ljubavi i blagosti, te nenasilnom rješavanju stvari. Ilustracije se odlikuju snažnim, čistim linijama i oblicima te nježnim prirodnim bojama s kontrastima koji naglašavaju detalje.

‘Posve Norman’, Tom Percival
Knjiga s kojom se djeca ove dobi lako identificiraju. Radi se o simpatičnoj i uistinu poletnoj priči koja slavi različitosti na suptilan, ali jedinstven način i nadahnjuje djecu da se usude biti drugačija i imaju hrabrosti istaknuti se. Čitajući je zaplešite s djecom u vlastitom ritmu. Poruka je više nego jasna – BUDI SVOJ.

‘Pipi Duga Čarapa’, Astrid Lindgren
Pipi je neodoljiva, hrabra i dobroga srca. Neustrašiva je što ne čudi jer je najjača djevojčica na svijetu. Crvenokosa i lica posutog pjegicama ima najneobičnije kućne ljubimce, živi sasvim sama i dobro brine o sebi. Ona je junakinja mnogih djetinjstava pa tako i mojeg. Ona je Pipi i nju trebaju djeca čitati i upoznati. Pipi je imala silnog utjecaja, naravno dobrog te je diljem svijeta ohrabrivala djevojčice da vjeruju u sebe, da su pravedne, hrabre i da se zauzmu za sebe. I da se dobro zabavljaju, da budu djeca, a ne djevojčice u bijelim haljinicama koje moraju paziti da se ne zaprljaju. Djeca nisu lutke koje oblačimo i odijevamo. Djeca moraju biti djeca.

‘Priče o neustrašivim hrvatskim ženama’, Tatjana Barat
Priče o neustrašivim hrvatskim ženama izrazito je vrijedno djelo dječje književnosti. U umjetnički kvalitetnim i poučnim tekstovima djeca mogu saznati pregršt općih povijesnih činjenica te naučiti mnogo o hrabrim i odvažnim ženama koje su utjecale na vrijeme u kojem su živjele. To je knjiga koja će djeci omogućiti da upoznaju pedeset iznimnih žena, pedeset žena koja su bile pionirke u svome području djelovanja, koje su se borile protiv predrasuda društva i unatoč svemu slijedile svoju strast. Od prve hrvatske pilotkinje, prve liječnice, prve kazališne redateljice, prve dirigentice, prve balerine, prve doktorice fizike pa sve do oceanografkinja, botaničarki, vrsnih kemičarki, novinarki, etnografkinja i drugih struka, te su žene pokazale kako mogu mijenjati društvene norme. Na kraju svake priče nalaze se tri pitanja za raspravu koja djecu potiču na analizu pročitanoga te na razmišljanje o ljudskim vrijednostima i činjenicama.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 21. listopada 2020.

Pročitajte još

NOVI PROGRAM Što pogledati u kinima?

Dulist

[FOTO] ‘Cirkusom u soli’ zaključen središnji dio programa Festivala soli 2024!

Dulist

[FOTO] Masterclass i izložba zaključili su prvi vikend Epidaurus Cavtat Festivala

Dulist