Aktualno

PREPORUKE I SAVJETI STRUČNJAKA Kako ‘preživjeti’ vrućine?

vrucina 032

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije objavio je savjete kako se zaštititi od opasnosti visokih temperatura i UV zračenja.

Bitno je izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme velikih vrućina, a naročito od 10 do 17 sati (zadržavati se u hladu ili u zatvorenom hladnijem prostoru).Također treba paziti da izlazak iz hladnog prostora na vrućinu bude postupan.

Vrlo je važno piti do 2,5 l vode (izbjegavati gazirana i alkoholna pića) te jesti lako probavljivu hranu (voće, kuhano povrće, salate, riba, juhe, izbjegavati masna, jako začinjena, pržena i pečena jela).

Poželjno je nositi prozračnu odjeću i obuću od prirodnih materijala, šešir širokog oboda i sunčane naočale. Dobro je koristiti kreme s odgovarajućim zaštitnim faktorom.
Prilagoditi dnevne aktivnosti hladnijem dijelu dana npr. jutarnjim ili večernjim satima te generalno izbjegavati tjelesni napor.

Svi kronični bolesnici moraju redovito uzimati propisane lijekove i preparate, a po potrebi se posavjetovati s obiteljskim liječnikom. Poželjno je da članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije moraju u vrijeme vrućina učestalije kontaktirati stariju osobu.

Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije znak su uzbune, pa je nužno što žurnije javiti se svom izabranom obiteljskom liječniku ili najbližoj hitnoj pomoći.

Prateći ove savjete osigurajte si nesmetano uživanje u moru,suncu i ljetu.

Izvor:www.zzjzdnz.hr

Pročitajte još

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist