Kultura

PREOBRAZBA U KMD-u Nikša Arčanin Kafkin je kukac

Preobrazba HNK Split

Nikša Arčanin večeras se u Kazalištu Marina Držića probudio kao kukac. Naime, gostovanje splitskog HNK-a dovelo je ovog mladog dubrovačkog glumca u rodni grad, zajedno s glumačkom ekipom zavidnog talenta.

Večeras su tako Dubrovčani mogli pogledati Preobrazbu, slavno djelo Franza Kafke iz 1915. godine, koje je uvelike promijenilo načine promišljanja svijeta kod mnogih ljudi kroz alegorijsko-kritička razmišljanja autora.

Preobrazbu je pak redatelj Ivan Plazibat doveo do samog ruba alegorije i crnohumornnog stila samog Kafke, koji se često stavljaju u drugi plan jer na prvo mjesto iskaču kritika, tuga i ostali nesretni oblici življenja, koji su ‘obojili’ njegova djela.

Obitelj Samsa dio je ondašnje svjetovne tragije i njihov sin, Gregor, nit je kojom se obitelj nastavlja ‘hraniti’, kanal zarade, koji ih iznevjeri postajući ni manje ni više nego ‘Ono’, možda žohar, svakako za njih (osobito oca) niži oblik života. Gregor je zapravo kritika suvremenog društva, oblik usamljenosti i apsolutne negativnosti tog načina života, što je zapravo apsurdno, kada se promatra koliko je modernih djela, stripova, filmova i općenito nusprodukata moderne kulture nastalo na bazi ove fantastične pripovijetke.

Među njima nalazi se ova adaptacija Splićana, zaista remek djelo, uz izvrsnu glazbu skladatelja Gordana Tudora, ali je ostavljen i nedorečen kraj. Naime, redatelj je, namjerno ili slučajno, posljednji trenutak ostavio Gregoru, a ne njegovoj sestri, kao što to čini Kafka. Međutim, i bez tog trenutka, predstava je pravo kazališno osvještenje i nesumnjivo komad koji se više puta gleda. Kao zanimljivu sitnicu valja dodati i kako Plazibatu ovo nije prvi susret s Kafkom – prvo je uzeo veći zalogaj, Proces.

Predstavu čine:

Redatelj i dramatitacija Ivan Plazibat

Scenograf Ozren Bakotić

Kostimografkinja Petra Dančević

Skladatelj Gordan Tudor

Scenski pokret Maja Marjančić

Svjetlo Miroslav Mamić

Ton Željko Mravak

 

Uloge:

Gregor Samsa Nikša Arčanin

Tata Samsa Nikola Ivošević

Mama Samsa Tajana Jovanović

Greta (Sestra Samsa) Andrea Mladinić

Šef Nenad Srdelić

Tajnik Vicko Bilandžić

Pročitajte još

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist