Svijet koktela i miksologije u posljednjih je nekoliko godina u Hrvatskoj postao popularniji i kreativniji. U korak s tim trendom ide i Pizzeria Papillon u Lapadu, poznata po svojoj autentičnoj napolitanskoj pizzi. Naime, u Papillonu su odlučili kreirati jedinstvenu koktel kartu, i to u suradnji s barmenima iz Udruge ‘Art Cocktail Dubrovnik’, Leom Bautovićem i Ivanom Vinković. Tako su pokrenuli novu i kreativnu priču s koktelima koji postižu izvrsnu ravnotežu s pizzama.
Kad smo zamoljeni da napravimo koktele koji će se slagati s pizzama u Papillonu, bili smo oduševljeni. Ovo je super priča! Za nas je to bio veliki izazov jer smo se upustili u nešto izvan standardnih okvira. Pizza u Papillonu je drugačija, lagana te uz nju mogu ići ovakva pića. Koriste se vrhunske namirnice pa tako i mi, kad radimo koktele, radimo ih s vrhunskim pićima. Napravili smo premium priču koktela i pizze
— Kad smo zamoljeni da napravimo koktele koji će se slagati s pizzama u Papillonu, bili smo oduševljeni. Ovo je super priča! Za nas je to bio veliki izazov jer smo se upustili u nešto izvan standardnih okvira. Pizza u Papillonu je drugačija, lagana te uz nju mogu ići ovakva pića. Koriste se vrhunske namirnice pa tako i mi, kad radimo koktele, radimo ih s vrhunskim pićima. Napravili smo premium priču koktela i pizze – kaže Ivana.
Pistaccio Metalic, Strawberry Fields Forever…
U koktel karti Papillona, koja broji skoro dvadeset različitih koktela, nalaze se i neki posebno napravljeni s potpisom Ivane i Lea. To su Pistaccio Metalic, Strawberry Fields Forever te Purple Haze.
— Uvijek želimo napraviti nekoliko koktela koje nema nitko u Gradu. Nakon što osmislimo koktel, za naziv se u većini slučajeva pobrinu vlasnici. Nekad je potrebno nekoliko sati za napraviti dobar koktel. Potrebno je i napiti se nekoliko puta – reći će kroz šalu Bautović. Stvarajući koktel kartu za Papillon vodili su računa i o tome da prate trendove u svijetu alkoholnih pića pa su u nju uvrstili i nekoliko gin-tonika. Pri njegovoj izradi pažnju posvećuju vrhunskom povezivanju sastojaka, a važnu ulogu imaju posebni, premium tonici koji upotpunjuju cijelu priču.
— Ovdje bismo spomenuli prvi crni prirodno obojeni gin na svijetu koji u doticaju s ledom i tonikom promijeni boju – nastavlja Bautović. Ovi su vrsni barmeni bili zaduženi i za osmišljavanje dijela karte alkoholnih pića u ovoj pizzeriji u Lapadu.
Vrsni barmeni
Leo Bautović već osamnaest godina djeluje u svijetu koktela i miksologije te je do sad osmislio oko 300 koktela s vlastitim potpisom. Svoje znanje i iskustvo prikupljao je na različitim edukacijama, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, a iza njega su razna međunarodna, državna i regionalna natjecanja na kojima je osvojio brojne nagrade. Prvi je dubrovački barmen koji je nastupio na međunarodnom natjecanju u modernoj miksologiji. Vrijedi istaknuti i kako je prije tri godine kao državni prvak nastupio za reprezentaciju Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Tallinu. Ivana Vinković, viceprvakinja je Hrvatske iz 2017. godine, a miksologijom se bavi pet godina. Sama je osmislila desetak koktela s potpisom. Leo i Ivana u suradnji s neizostavnim trećim članom Mariom Saulanom, također državnim prvakom, članovi su Hrvatske udruge barmena i autori su mnogih koktel karti u Gradu, ali i šire.
Iskustva zaposlenika
Ovi su vrsni koktel majstori zaslužni i za obuku zaposlenika restorana.
— Pizzeria Papillon je novo otkriće u Dubrovniku, zaista posebno i za mene zaista edukativno iskustvo. Svakim danom učimo nešto novo i nadograđujemo svoj znanje, kako po pitanju pizza tako i koktela. U našoj ponudi su premium kokteli sastavljeni od premium pića. Prošli smo kvalitetnu obuku s koktel majstorom Leom Bautovićem i naravno naučili puno toga. Kada spojite kvalitetnu napuljsku pizzu i premium koktel, nema greške – reći će Ivana Batina. Njen kolega Tomislav Šegota navodi kako se prvi put susreo s radom u pizzeriji te ovakvom vrstom pizze.
— Sada mogu reći kako sam bogatiji za jedno neponovljivo iskustvo koje mogu podijeliti mojim gostima – kaže Šegota. Voditelj pizzerije Ivan Ćorić naglasio je kako je nakon dugog lutanja u ugostiteljskim vodama pronašao svoj mir na ovome radome mjestu.
— Počevši od cijele ekipe i atmosfere tako i do ukupne priče kojom je obitelj Dedo podigla gastro ponudu Dubrovnika na višu razinu. Sama kombinacija pizza koje nudimo s vrhunskim sastojcima, i od ove godine fenomenalnom kartom koktela koje smo osmislili s majstorom svoga zanata Leom Bautovićem, zajamčen su uspjeh kod naših dragih Dubrovčana i stranih gostiju – istaknuo je voditelj.
Pizzeria Papillon nalazi se na adresi Kralja Tomislava 7, Dubrovnik. Za više informacija možete se javiti na mail info@papillon-pizzeria.com ili na broj +385 20 301 016. Radno vrijeme: od 10 do 23 sata, ponedjeljkom zatvoreni.