Grad

Preminuo kapetan Kristo Laptalo

laptalo225

Dubrovački kapetan Kristo Laptalo preminuo je jučer ujutro nakon duge i teške bolesti.

Podsjetimo, priča o kapetanu Kristu Laptalu (66), pomorcu s preko 40 godina navegavanja, koji je 13. srpnja 2007. godine uhićen te potom nepravomoćno osuđen na 14 godina zatvora i 200 tisuća eura kazne zbog krijumčarenja 51 kilograma kokaina šokirala je Hrvatsku.

Inače, droga je pronađena u kutijama koje su s ekvadorskog teretnog broda ‘Coral Sea’, kojim je Laptalo zapovijedao, iskrcane u grčkoj luci Egion. ‘Coral Sea’ plovio je pod zastavom Bahama u menadžmentu belgijske brodarske kompanije Trireme Vessel, s teretom voća iz luke Caracas (Venezuela) prema Europi.

– Ova je presuda sramota za grčko pravosuđe, crna mrlja na sustavu, osudili su čovjeka bez dokaza – izjavio je tada kapetanov odvjetnik John Keough. Zanimljivo je da je tužiteljstvo imalo samo jednog svjedoka, lučkog kapetana iz Egiona, čiji iskaz ničim nije teretio Laptala.

– Nitko nema ni jedan dokaz protiv mene. Svoj posao i obraz nosim uspravno, a oni traže da se prignem. Osjećam se nesigurno i hvata me strah – poručio je Kristo Laptalo iz zatvora Korydallos u predgrađu Atene, u pismu koje je u kolovozu 2007. godine objavio tjednik Nacional.

Obrana dubrovačkog kapetana uložila je žalbu na presudu, a Laptalo je čekajući žalbeno ročište (suđenje je dvaput odgađano) u grčkom pritvoru proveo 16 mjeseci. Ipak, sredinom studenog 2008. godine Laptalo biva oslobođen. Naime, tužitelj je na žalbenom ročištu u Patrasu na novom saslušanju svjedoka optužbe predložio njegovo oslobađanje, a sudac je to prihvatio.
Laptala je na Stradunu dočekalo nekoliko tisuća njegovih sugrađana, a kapetan je u godinama koje su slijedile živio izvan medijske pozornosti.

Kako se može saznati, sprovod kapetana Krista Laptala održat će se u krugu obitelji.

Pročitajte još

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović