Aktualno

Preminula povjesničarka umjetnosti Vesna Barbić

vesna barbic in memoriam

Povjesničarka umjetnosti, Vesna Barbić koja je od 1952. do 1955. obnašala dužnost ravnateljice Umjetničke galerije Dubrovnik preminula je u nedjelju, 12. veljače 2017. u 93-oj godini života.

Vesna Barbić rođena je u Zagrebu 1925. Filozofski fakulultet, grupu povijest umjetnosti, diplomirala je u Zagrebu 1951. Prvo radno mjesto bilo joj je u arhivi Muzeja za umjetnost i obrt gdje je radila još kao apsolventica, a iste godine u srpnju prešla je u Umjetničku galeriju Dubrovnik na mjesto kustosa i v.d. direktora.

Od ožujka 1955. radila je u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu. Posljednje radno mjesto joj je bio Atelijer Meštrović u kojemu je bila zaposlena od 1960. do odlaska u mirovinu. Karijeru je završila u zvanju muzejske savjetnice.

Veći dio svoga radnog vijeka posvetila je modernoj umjetnosti, točnije, kiparstvu Ivana Meštrovića, kojega je i osobno poznavala. Uredila je ambijentalni postav stana i Atelijera Meštrović.

Od prvih većih izložaba koje je priredila izdvojila je “Faksimile crteža iz Albertine”, “Razvoj crteža kroz stoljeća” i s tim u vezi proizvodnju papira. Posebno je naglasila ulogu tehničkog osoblja u muzejima o kojemu nitko ne piše u publikacijama, o kojemu nitko ne govori na otvaranjima izložaba, a važan su segment u svakodnevnom radu, osobito pri postavljanju izložaba.

Za svoj rad odlikovana je Priznanjem grada Zagreba, Nagradom Hrvatskog muzejskog društva “Pavao Ritter Vitezović”, za životno djelo i odličjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.  (Izvor: Muzejski dokumentacijski centar)

Umjetnička galerija Dubrovnik

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist