Zanimljivosti

Preminula Patricija Veramenta

in memoriam 02

U Dubrovniku je 3. lipnja umrla Patricija Veramenta, povjesničarka umjetnosti i konzervatorica, vrsna stručnjakinja, cijelog svog radnog i ljudskog vijeka istinski posvećena svojoj struci i profesiji, živeći uz spomenike i za spomenike kao prava baštinica – jer je zavičajno naslijeđe bilo njezin izbor.

Patricija Veramenta rođena je u Dubrovniku 1952. godine, gdje završava osnovno i gimnazijsko školovanje. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je povijest umjetnosti i arheologiju 1975. godine, te je na istom fakultetu 1991. godine stekla  akademski stupanj magistrice znanosti s temom iz povijesti umjetnosti: Tvrđava Koruna – Malostonska citadela.
Nakon trogodišnjeg rada u turističkoj djelatnosti, 1979. godine zaposlila se u Društvu prijatelja dubrovačke starine, uglednom civilinom udruženju koje skrbi o dubrovačkim i stonskim zidinama, te potiče i sudjeluje u obnovi cjelokupne povijesne baštine dubrovačkog područja. Petnaest godina zdušno i energično  obnašala je dužnost glavne stručne tajnice Društva, organizirala i rukovodila svim stručnim radovima. Svojim je angažmanom i ugledom  utrla put profesionalnosti rada u Društvu, ostavivši u njegovoj povijesti dubok trag.

Od 1994. godine bila je zaposlena u Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku, Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u zvanju više stručne savjetnice za nepokretna kulturna dobra. U razdoblju od 1996. do 1998. godine bila je na čelu dubrovačke konzervatorske službe kao pročelnica tog odjela, a od 2002. do 2004. godine bila je predsjednica Društva prijatelja dubrovačke starine i prva žena na toj funkciji u šezdesetogodišnjem djelovanju Društva.

U konzervatorskom i istraživačko – znanstvenom radu posebnu je pozornost posvetila srednjovjekovnim fortifikacijama dubrovačkog područja, stručno evidentirala i obradila za stjecanje statusa kulturnog dobra veliki broj nepokretnih spomenika. Nakon stradanja Dubrovnika u Domovinskom ratu aktivno i predano sudjelovala je u konzervatorskim istraživanjima a potom i izradi stručnih elaborata za obnovu ugrožene dubrovačke baštine. Pod njenim vodstvom dubrovačke Gradske zidine su bile među prvim obnovljenim spomenicima u poratnom razdoblju. Vodila je i nadzirala radove na obnovi mnogobrojnih spomenika dubrovačkog područja. Sudjelovala je na stručnim i znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu,  bila je autorica i sudionica filmova o dubrovačkim gradskim zidinama i Stonu u produkciji Hrvatske televizije, također i suradnica Hrvatskog biografskog leksikona Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“.

Patricija Veramenta u naslijeđe je ostavila i knjigu GRADSKE ZIDINE DUBROVNIKA, stručni vodič, izuzetni znanstveno- stručni prinos, koji na sintetski način, temeljem starijih, posebice novih spoznaja tumači i prezentira gradske zidine Dubrovnika, odnosno urbanistički i fortifikacijski sustav Grada, kojemu je Patricija Veramenta posvetila najveći dio svog znanstvenog, konzervatorskog i publicističkog rada.

Svjesna da znanost nikada ne stavlja točke, već samo zareze, ona je kulturom uvažavanja starije literature, posebice kapitalnog djela Lukše Beritića “Utvrđenja grada Dubrovnika” i sintetskog njegova pregleda “Dubrovačke zidine”, knjižice koja je od svog prvog izdanja 1958. bila prvim vodičem po zidinama – nastavila na suvremen i suveren način tkati štivo razvoja Grada i zidina svojim specijaliziranim znanjem: temeljito, pouzdano, precizno, habitusom vrsnog poznavatelja, sigurno i odgovorno, stručno i popularno, ali na dubokoj potki emocije i senzibiliteta spram veličanstvenog spomenika o kojemu piše, kojemu se ujedno divi, ali ga isto toliko i voli.

Patricija Veramenta savršeno je poznalava svaku stopu svog, dubrovačkog terena,  svjedočeći gorčinu i radost konzervatorske profesije koja pripada sferi intelektualnog, ali i emotivnog, a koju nose ljudi spremni baštinu braniti i čuvati znanjem i entuzijazmom i u teškim i baštini nesklonim vremenima. Svojim djelom i načinom rada, posebice podržavanju problematike zaštite baštine u javnoj svijesti, Patricija Veramenta ostat će zabilježena u hrvatskom konzervatorstvu.

Zaslužila je da kolege i prijatelji, znanci i sugrađani nose s poštovanjem uspomenu na nju, gospođu Pati, pamteći je kao  iznimnu i hrabru ženu.
 
Na posljednji počinak tiho su je otpratili svojta i prijatelji, kako je i željela.

Sveta misa zadušnica služit će se u ponedjeljak, 10. lipnja u 18 sati u Crkvi svetoga Vlaha.
 

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist