Kultura

LEROVO ‘ČITANJE GRADA’ Prikazana premijera o bilješkama dubrovačkog vlastelina Tome Basiljevića

teatar lero

Premijerno je prikazano sedmo izdanje programskog ciklusa ‘Čitanje grada’ započetog u sklopu nacionalne manifestacije Godina čitanja 2021. na sceni u Lazaretima Studentskog teatra Lero. U slijedu izbora manje poznatih naslova i autora kojima je Dubrovnik tema, izbor i zagovor, odabran je esej dubrovačkog vlastelina Toma Basiljevića (1756.-1806.), prosvjetitelja i neprihvaćenog kritičara ondašnjeg Dubrovnika u kojem je bio članom Patriotskog društva. Bilješke o malim gradovima i malim državama Basiljević je napisao upravo za to društvo tadašnjih dubrovačkih intelektualaca ne uspijevši za života dovršiti svoje najvažnije djelo Plan reforme Ustava Dubrovačke Republike.

Izvedbu je pripremio i dramatizirao Davor Mojaš, oblikovatelj svjetla je Mato Brnjić, autor glazbe Petar Obradović, kostima Dubravka Lošić te videa Rela Petric. U predstavi su glumile Lerove članice: Jasna Held, Ksenija Medović, Zvončica Šimić, Barbara Damić Medi, Barbara Horvat i Lući Sarić.

Do sada je Lero u sklopu ovog ciklusa prikazao tekstove, eseje, kronike, sjećanje i dnevnike: Nade Skatolini, Milana Milišića, Josipa Berse, Iva Vojnovića i Josipa Kosora. U nastavku sezone, Lerovci će krajem svibnja reprizirati novo izdanje ‘Čitanja Grada’ i odigrati novu predstavu ‘Toliko o pticama’ s kojom će nastupiti i na Dubrovačkim ljetnim igrama

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist