Aktualno

PREKO TISUĆU LJUŠTURA Pomor periski i na ušću Neretve

periska usce neretve foto brkata sjenica

Preko tisuću kompleta ljuštura periske prebrojano je na Kominskom ušću drugog dana nove 2020. godine. Naime, Ornitološko društvo Brkata sjenica izvijestilo je na Facebooku o pomoru periski na ušću Neretve.
-Prvi dan 2020. godine rano jutro, kao i obično, nalazimo se na ušću, uživamo u prekrasnom jutru s malo burina, ali ne previše hladnom. Mnogo ptica raznih vrsta, mir i tišina, pravi odmor za dušu. U obilasku nažalost i jedan ne baš lijep detalj. Uočili smo na sprudovima mnogo ljuštura periske, strogo zaštićene vrste školjki koje je izbacilo vjerojatno zadnje jako jugo – napisali su iz društva. S djelatnicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ ponovno odlaze 2. siječnja te obilaze ušće u čizmama, broje ljušture periski.
-Nakon obilaska kompletnog dijela Kominskog ušća koliko smo mogli duboko u čizmama i sprudove prebrojili smo oko 1000 kompleta ljuštura što predstavlja strašno velik broj (ako uzmemo u obzir dio ljuštura koje su od prije opet je to velik broj. Među njima ima velik broj mladih koje su dugačke od 13 do 25 cm, ima i odraslih od pola metra do 70 cm. U obilasku smo uočili svega jednu živu perisku i još tri koje su uspravne, ali nismo sigurni jesu li žive, nismo mogli do njih. Periske napadaju bakterije koje ih ubijaju, a počelo je u Španjolskoj prije nekoliko godina. Širi se Mediteranom, a došlo je nažalost izgleda i na ušće Neretve – napisali su iz Brkate sjenice.

Foto: Facebook/Ornitološko društvo Brkata sjenica

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist