Kultura

Predstavljeni slatko-gorki ‘Džepovi od marcipana’

barbara klepic naslovna

Okupili smo se ovdje kako bismo se upoznali s mladom dubrovačkom pjesnikinjom Barbarom Klepić i njezinom, samo po formatu, malom zbirkom pjesama, moglo bi se reći slatko-gorkom – istaknula je na promociji zbirke 'Džepovi od marcipana' urednica Mariela Marković.

Uz Marielu, knjigu su u prekrasnom ambijentu klaustra Dominikanskog samostana predstavile profesorica Jele Sršen, prva Barbarina profesorica hrvatskog jezika te njena razrednica, te sama autorica. Svaka od njih publici je pročitala odabrane Barbarine pjesme.

– Jednom kad objaviš pjesme, kad ih pustiš u svijet, jednostavno moraš biti spreman da te pjesme počinju same živjeti s drugim ljudima i u drugim ljudima, kao kad roditelj pusti dijete u svijet, stoga sam rekla Barbari da može biti sretna da drugi ljudi čitaju njezine pjesme i iščitavaju sebe u njima – naglasila je Marković, te dodala kako se nada da će autorica biti zadovoljna načinom na koji će ona i prof. Sršen pročitati njene pjesme.
 
Osim Jele Sršen i Mariele Marković, okupljenim ljubiteljima poezije obratio se i Boris Njavro, ističući kako je zbirka 'Džepovi od marcipana' 14. po redu izdanje Društva dubrovačkih pisaca, odnosno četvrta godina rada.

– Iskreno moram reći kako smo jako ponosni na ovo izdanje, na to što imamo prvu zbirku pjesama naše mlade pjesnikinje Barbare Klepić, čije ime – 'Barbara' je toliko poznato u svjetskom pjesništvu. Ona se lani pojavila u našem izdanju Literata, a sad objavljuje samostalno. Za sva vremena ostat će zapisano u njenoj biografiji kako je objavila upravo svoju prvu zbirku u 'Piscima', što je nama velika čast, a vjerujem da će njenih zbirki biti još mnogo – istaknuo je Njavro.

Hvala vam na dolasku u ovolikom broju, istaknula je autorica, te opisala svoje djetinjstvo u školi u kojoj se zaljubila u hrvatski jezik, te pjesništvo, a sve to uz svoju dragu profesoricu Jelu Sršen.
 
Zbirku pjesama podijelila je na tri ciklusa: Gorki bademi, Ružina voda i Marcipan (Poslužiti hladno i svečano), a u njima prati svoj vlastiti pjesnički razvoj do današnjeg dana.

Dio pjesme 'Neviđena', koju je autorica odabrala za pročitati na promociji, ističući je kao ne najdražu, već 'najviše autobiografsku':

nisam ona s košarom tulipana koju ste
fotografirali
dok je stajala na cesti
Ja se još nisam ni rodila.

O autorici:
 Barbara Klepić rođena je 1991. u Zagrebu, od druge go­dine živi u Dubrovniku, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Trenutno je student četvrte godini studija kroatistike na Sveučilištu u Zadru.
 Barbarine pjesme više puta su objavljivane u književno – znanstvenom časopisu 'Dubrovnik', u zborniku – godišnjaku „Literat“, a ove godine pohvaljene su u Mariji Bistrici na recitalu ljubavne poezije“ Željka Boc“ u konkurenciji 91 autora iz cijele zemlje.

 

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist