Kultura

Predstavljene “Meditacije o Svetoj misi”

matica zlovecera 08

Povodom prve godišnjice smrti fra Marijana Balda Zlovečere u atriju Franjevačkog samostana Gospe od snijega u Cavtatu u nedjelju, 1. rujna 2013. u organizaciji dubrovačkog ogranka Matice hrvatske održana je promocija zbirke Zlovečerinih tekstova «Meditacije o Svetoj misi».

Gvardijan samostana Male braće fra Veselko Grubišić uvodno je o zbirci kazao:
– Pokojni fra Marijan pokušao je malo dublje meditativno ući u otajstvo naše vjere, a plod tog pokušaja večeras je pred nama. Knjiga nije izgledom velika, ali čitanjem i razmišljanjem ostavit će dojam na vjernike koji svoju vjeru hrane Duhom živim, posebno u svetoj pričesti – kazao je Grubišić.
 
Predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske i suurednica zbirke Ivana Burđelez kazala je kako dimenzije knjige nisu uvijek i jamstvo kvalitete sadržaja.
– Neka vas ne zavara veličina knjige koju smo tiskali u spomen na prvu godišnjicu smrti autora, fra Marijana Balda Zlovečere. Fra Marijanov tekst, pronađen u njegovoj ostavštini, pisan je davno, ali u današnjim vremenima kada su rituali gotovo izgubili svoju prvotnu ulogu, a riječi se izgovaraju napamet bez istinske smislenosti, činilo se uputnim podsjetiti se na autorova razmišljanja – kazala je Burđelez.
 
– Tekst koji prati svaki segment misnog slavlja ujedno je i autorov dijalog s Isusom te pokazuje svu dubinu fra Marijanove vjere. Pitanja koja postavlja nisu samo teološka. Otkrivaju nam i fra Marijana čovjeka, sa svim svojim dvojbama i strahovima, s kojima se svatko od nas može poistovjetiti – dodala je Burđelez.
 
Dr. sc. Ante Šoljić istaknuo je kako je fra Marijan Zlovečera bio 'jedinstven i dragocjen cvijet u Isusovu vrtu, osobito trpljenjem i predanošću za druge, suobličen svom učitelju Isusu'. Potom je pročitao i ulomak iz Zlovečerine zbirke.
 
Suurednik zbirke fra Jakov Rafael Romić kazao je kako se sigurno i fra Marijan raduje ovom događaju.
– Ova knjižica je govor o neizrecivom, a prije svih početaka rečenom. Razgovor s Ocem i Sinom u Duhu. Zahvaljivanje i euharistija, jer je svako zahvaljivanje početak Svete mise. Ove stranice su poticaj za razmišljanje – kazao je Romić.
 
Promociju su svojim nastupom obogatili glazbeni umjetnik Tomislav Žerovnik te ženska klapa Skontradura.

Pročitajte još

OTVARANJE IZLOŽBE U FLORI ‘Udvostručivanja’ Gorana Petercola

Dulist

Svjetski poznati kontratenor Max Emanuel Cenčić uz ansambl Latinitas Nostra u subotu u Dvoru

Dulist

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist