Kultura

Predstavljena knjiga Iva Dabelića

ivo dabelic knjiga

Predstavljanje knjige Iva Dabelića ''Osnovne škole i učiteljski tečaji u Dubrovačkoj biskupiji (dubrovačkom okružju) od 1836. do 1869. godine, s posebnim osvrtom na škole otoka Mljeta'', predstavljeno je sinoć u Samostanu sv. Klare.

Knjigu su predstavili mag.oec. Maro Kristić, prof. Pavo Jančić, prof.dr.sc. Tonći Šitin te autor mr.sc. Ivo Dabelić, u organizaciji Zavičajnog kluba Mljet.

Knjiga Iva Dabelića nastala je na temelju nedavno otkrivene znanstvene građe u fondovima Dubrovačke biskupije, a koja obuhvaća vremensko razdoblje naznačeno u naslovu knjige. Ovo razdoblje dosad je u hrvatskoj historiografiji bilo nepoznato, a iznimno je važno jer rasvjetljuje jedan zanimljiv period povijesti školstva u našim krajevima.

Središnji dio knjige obrađuje početke pismenosti i školstva na otoku Mljetu, u kojem autor ističe presudnu ulogu benediktinske opatije sv. Marije u opismenjavanju stanovnika Mljeta.

– Strašću iskrenog zaljubljenika u otok svog djetinjstva, Ivo Dabelić svojim znanstvenim radom stvara neuništivo djelo, metafizički eho vlastite sudbine. On želi i uspijeva otrgnuti od zaborava ljude i događaje ovog težačkog otoka, njihovu prošlost i nasljeđe, stvarajući živi, slikoviti memento na jedan posebni svijet. Daje im svojevrsni značenjski okvir, potvrdu da su bili i stvarali, shvaćajući kako je sagledavanje i razumijevanje povijesne baštine jedini ispravni put u izgradnji vlastitog identiteta – istaknuo je na predstavljanju prof. Pavo Jančić.

Knjiga je opremljena potrebnom znanstvenom aparaturom i prikazima različite pedagoške dokumentacije.

Pročitajte još

NIKA LASIĆ Igre su, bez obzira na njihov pridjev, veće od samoga Dubrovnika!

Ivana Mijić Vulinović

[FOTO] Doživite mir i vedrinu prirode kroz oči Nikoline Šimunović

Dulist

[FOTO] Stihozbirka ‘Zaboravu oteto’ predstavljena je u cavtatskome Domu kulture

Dulist