Zanimljivosti

Predstavljen Zbornik radova o Pupnatu autora Nevena Fazinića

001 20190722neven fazinic

U Crkvi u Pupnatu ove je nedjelje predstavljen Zbornik radova o povijesti Pupnata autora nevena Fazinića. Predstavljanje je održao prof. Tonko Barčot, voditelj Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo koji je u detalje ispričao što sve sadrži spomenuti Zbornik radova i koliko daleko seže u povijest.

Pupnat je staro otočko naselje, u zaštićenom brdovitom gnijezdu, kuda je prolazilo iz Pelješkog kanala prema Čari i Smokvici. U vrijeme gusarskih pohoda, kad bi zaprijetila opasnost s mora u Pelješkom kanalu, promatrači su obavještavali ˝kralja˝ u Pupnatu. Kralj kumpan(j)ije, koji je stolovao na brdu sjeveroistočno od današnjeg naselja, odakle se vidjelo more i uočavala opasnost, davao je nalog i ovlasti za obranu kapetanima Pupnata.

Sve ove zanimljivosti o povijesti ovog mjesta na otoku Korčuli možete pronaći u spomenutom Zborniku radova o Pupnatu, kao što je pronađen i jedan najstariji arhivski dokument iz 1391. godine koji govori o ženidbi jednog Pupnaćanina s plemkinjom… Iznenađujuće kako se u tom vremenu određivala raspodjela u braku, sve možete pronaći u četvrtom poglavlju Zbornika.

 

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist