Zanimljivosti

Predstavljen ‘Speedy’ i ostali vrijedni projekti

speedy 01

Projekt SPEEDY, koji ima za cilj razviti i primjenjivati učinkovite procjene utjecaja na okoliš u Jadranskom prostoru te stvoriti tehnološku platformu za pravilnu primjenu europske direktive za procjenu utjecaja na okoliš (SEA), danas je predstavljen.

Riječ je o projektu iz programa IPA Adriatic, kojeg u Dubrovačko-neretvanskoj županiji provodi Regionalna razvojna agencija DUNEA.
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić zahvalio je predstavnicima Regije Abruzzo, koja je nositelj projekta, na kandidiranju te istaknuo kako je do suradnje došlo zahvaljujući aktivnosti županijskog ureda u Bruxellesu.

-Naša Županija putem Razvojne agencije DUNEA trenutačno  provodi projekte vrijedne 60 milijuna kuna. Uskoro ćemo predstaviti i četiri nova strateška projekta iz programa IPA Adriatic, vrijednosti 15 milijuna kuna. Želimo ovako nastaviti dalje – kazao je župan Dobroslavić, ističući kako je po uspješnosti u povlačenju sredstava iz EU fondova, u prekograničnim projektima, naša županija svrstana na šesto mjesto.

Zajedno s nositeljem projekta i partnerima iz Italije, Grčke, Srbije i Albanije, DUNEA kao partner i Zavod za prostorno uređenje DNŽ kao suradnik na ovom projektu, usvojit će zaključke koji će se predstaviti Europskoj komisiji. Već su održana dva međunarodna sastanka partnera u Pescari i u Tirani, a 23. i 24. listopada domaćin je DUNEA na sastanku u Dubrovniku. Voditeljica Odjela za ruralni razvoj, poljoprivredu i zaštitu okoliša u DUNEA-i Helena Kangjera rekla je kako se radi o projektu ukupne vrijednosi 20 milijuna kuna, dok se na podružju DNŽ provode aktivnosti u vrijednosti od gotovo 2 milijuna kuna.
Strateška procjena utjecaja na okoliš – SPUO (ili SEA – Strategic Enviromental Assessment) je naziv koji se koristi za opisivanje sustavnog postupka za procjenu potencijalnih utjecaja planova i programa na okoliš. Izrada SEA-e zakonska je obaveza, a jedan od razloga za njezino uvođenje je potreba za ranim razmišljanjem o ciljevima i posljedicama za okoliš, te o dugoročnim i kumulativnim učincima na razini planova, odnosno postizanje održivog razvoja. Radi se o analizi mogućih utjecaja na okoliš i traženju najboljih alternativa uz poboljšanje transparentnosti postupka i suradnju s javnošću tijekom izrade planova. Ključni trenutak SEA-e je omogućiti javnosti da se izjasni o bitnim aspektima plana ili programa koji će utjecati na njihove živote.
Donošenjem niza zakona postupak SEA je u Hrvatskoj sustavno uređen i usklađen s direktivama i konvencijama EU-a i UN-a. Unatoč tome, još uvijek nema stvarnog razumijevanja razloga i koristi Strateške procjene utjecaja na okoliš te je zato važno shvatiti da je riječ o učinkovitom alatu kojim se mogu postići željeni ciljevi.

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist