Kultura

PREDAVANJE MORANE ČALE Kako Piligrin komunicira s Bijesnim Orlandom?

Piligrin knjiznica predavanje 13

Nema ljepše stvari nego govoriti o remek-djelu svjetske književnosti kao što je Bijesni Orlando i naći načina da se on poveže s Piligrinom – rekla je dr.sc. Morana Čale na predavanju o hrvatskom bezumnom nasljedovatelju Ariostova Bijesnog Orlanda, Vetranovićevu Piligrinu, pod naslovom ‘Ja nisam onaj, što se, da sam, čini’ u petak u Znanstvenoj knjižnici.

– Bavim se vezom Vetranovićevog kratkog spjeva koji se tijekom hrvatske književne povijesti prilično podcjenjivao. Prvi koji je uočio vezu između Piligrina i Ariosta je Milorad Medini, ali on nikad nije obrazložio potanko kakva bi to bila veza, i jako mi je drago da se ovo predavanje uklopilo u Orlandovu godinu. Piligrin na najmanje dva načina, shematski govoreći, komunicira s Bijesnim Orlandom. S jedne strane tu je tema bezumlja, ludila i ludosti koja je karakteristična za 15. i 16. stoljeće. S druge strane Vetranović na svoj način preuzima tehniku kontaminiranja različitih izvora, prvenstveno učeći od Ariosta, ali ne samo od njega, kako se jedan izvor može preplesti s drugim izvorima tako da istodobno upućuje na više stvari – istaknula je.

Riječima ‘Ja nisam onaj, što se, da sam, čini’ u 23. pjevanju Anđelinovićeva prijevoda remek-djela Ludovica Ariosta, naslovni lik posljednjim znakovima prisebnosti priznaje da ga napušta razum. Tragičnim koliko i komičnim prizorima junakova ludila koji zatim slijede, na strukturalnoj prekretnici zapleta, Ariostov spjev u tradiciju pripovijedanja o potrazi srednjovjekovnih vitezova lutalica za ljubavlju i pustolovinama uvodi temu poteklu iz klasične književnosti, koja je ujedno u žarištu zanimanja mnoštva suvremenih humanističkih rasprava.

– Mislim da nema djela u svjetskoj književnosti tog razdoblja koja bi na takav način obrađuju temu bezumlja kroz Orlandovu mahnitost u Ariosta – naglasila je Čale.

Bolešću Ariostova viteza zarazio se s njim naoko neusporedivi protagonist i pripovjedač Vetranovićeva Piligrina. I njemu, naime, odbjegla pamet naruši ljudsko dostojanstvo, primoravajući ga da se dade u potragu za lijekom svojemu bezumnom stanju. Stoga se kratki spjev dubrovačkoga pjesnika može smatrati rijetkim hrvatskim prilogom dvojakoj renesansnoj temi ludosti. Čale je na predavanju razmotrila i zašto Piligrin nije isključivo ono što se čini da jest.

Inače, Morana Čale rođena je u Zagrebu 1959., i redovita je profesorica u trajnom zvanju te predaje talijansku književnost na Odsjeku za talijanistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dosad je objavila sedam autorskih knjiga i brojne književno-kritičke i književno-teorijske članke i studije u Hrvatskoj i inozemstvu. Uredila je, zajedno s drugim autorima, nekoliko zbornika međunarodnih znanstvenih skupova. Talijanski institut za kulturu dodijelio joj je 1993. godišnju nagradu za talijanistiku.

Đivo Glanz

Pročitajte još

KONCERT KOJI SE NE ZABORAVLJA Glazbena čarolija Max Emanuel Cenčić i Latinitas Nostra

Dulist

Otvorenje izložbe “Slatki i grki Vojnovićev fundus” u Narodnoj knjižnici Grad

Dulist

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist