Kultura

Predavanje Katje Bakija u Dubrovačkim knjižnicama: Tko je bio Antun Kaznačić?

antun kazancic

U okviru Mjeseca hrvatske knjige, Dubrovačke knjižnice organiziraju predavanje posvećeno pjesniku i preporoditelju Antunu Kaznačiću. Predavanje pod nazivom „Priče iz Ragusine“ održat će dr. sc. Katja Bakija, književna povjesničarka i izvanredna profesorica na Sveučilištu u Dubrovniku. Događaj će se održati u utorak, 29. listopada 2024., na trećem katu Znanstvene knjižnice (Cvijete Zuzorić 4) u 18 sati.

Predavanje je priređeno povodom 240. obljetnice rođenja i 150. obljetnice smrti Antuna Kaznačića (1784.–1874.), pjesnika koji je stvarao na latinskom i hrvatskom jeziku te bio značajan pobornik ilirskog preporoda i narodne svijesti. Kaznačić je u svojim djelima satirički prikazivao ljudske osobine te prikupljao narodne pjesme, dajući poseban doprinos prijelazu iz starije hrvatske književnosti u novo razdoblje.

Banner 300x250 DU 1

Mjesec hrvatske knjige ove godine slavi pripovijedanje pod sloganom „Pričaj mi…“ ističući vrijednost usmene književnosti, čime Dubrovačke knjižnice nastavljaju promovirati kulturnu baštinu kroz edukativna predavanja i susrete.

Pročitajte još

Ne propustite saznati sve o mladoj udovici iz 15. stoljeća koja je imala dva muža

Dulist

Održan je prvi dio međunarodne konferencije „Svjetska baština – planiranje i upravljanje“

Dulist

Humanitarni koncert Gorana Karana za Dječji dom Maslina

Dulist