Kultura

PREDAVANJE, IZLOŽBA, KONCERTI… Program KUD-a Komolac za vrijeme došašća

fra drago ljevar franjevacki rozat 1

KUD Komolac za vrijeme došašća i Župa Velike Gospe u Rožatu organizira nekoliko događaja.

Predavanje “Zaboravljene sitnice iz prošlosti Rijeke dubrovačke” povjesničara umjetnosti Ivana Viđena održat će se u nedjelju 17. prosinca  dat će osvrt na nekoliko povijesnih epizoda iz prošlosti ovoga kraja koji je među jednima od najljepših, ali i najugroženijih u dubrovačkome kraju. Uz ljepotu krajobraza jedna je od najvažnijih karakteristika Rijeke dubrovačke upravo višeslojna kulturna baština koja nastajala stoljećima. Iako je ona u pojedinim segmentima dobro obrađena u literaturi na terenu se, nažalost, često događa njezina degradacija i oštećenje. Predavanje će se osvrnuti na 900. obljetnicu prvoga spomena crkve u Rožatu i njezinu vezu s benediktincima te na 100. obljetnicu nabavke današnjih crkvenih zvona. Bit će riječi i o važnosti ljetnikovca Faccenda-Bizzarro s kapelicom Male Gospe u Čempresati. Spomenut će se i neke danas zaboravljene epizode iz povijesti rožatske župe, poput jedne zavjetne procesije uspostavljene u Prvome svjetskome ratu, a skrenut će se pažnja i na važnost vrednovanja kulturne baštine na ovome dijelu današnjega gradskog područja oko Rožata i Komolca.

U klaustru samostana bit će postavljena izložba starih fotografija Rijeke dubrovačke. Djevojke u narodnim nošnjama Rijeke dubrovačke postavit će starinski blagdanski stol, baš onakav kakav se stoljećima postavljao na Badnji dan u Rijeci dubrovačkoj. Na stolu će se naći domaće starinske slastice, prikle, ali i zelena menestra koja se uobičajeno pripremala na Božić.

Koncert u Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina u Rožatu održat će Dubrovački komorni zbor u četvrtak 21. prosinca u u 19 sati i 30 minuta.

U subotu pak, 30. prosinca u 19 sati u Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina u Rožatu tradicionalni božićni koncert upriličuje Glazba Komolac.

Pročitajte još

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist

U Art radionici Lazareti predstavit će se plesno-izlagačka izvedba ‘Co-lažiranje’

Dulist

Dubrovačka baština otvara izložbu dubrovačkog kolekcionara Avda Ćimića

Dulist