Kultura

Predavanje Antuna Baće i Ivana Vigjena o Lazaretima od pada Republike do danas

lazareti na plocama
Prvo u nizu predavanja i razgovora naslova “Lazareti – kolektivni esej o prostoru i mjestu”, održat će se ovog četvrtka, 11. travnja, u 19 sati u prostorijama ART radionice Lazareti.  Cilj je obilježiti ne samo 45 godina uvršavanja “Starog grada Dubrovnika” na UNESCO-v Popis svjetske baštine, već i 35 godina djelovanja Art radionice Lazareti.
Program će predstaviti proces gradnje ideje Lazareta kao mjesta kulture, umjetnosti i društvenosti ispričati nam ideje i planove obnove, preuređenja i vizije prostora Lazareta od početka 19. stoljeća do danas. U programu sudjeluju stručnjaci u poljima povijesti umjetnosti, sociologije i kulturne politike, predstavnici civilnog društva i građani Dubrovnika. Otkrit ćemo kako je došlo do ovog fenomena pozitivne revitalizacije spomeničkog kompleksa, ispričat ćemo njegovu suvremenu povijest, ali i istaknuti značenje koje je ovaj spomenički kompleks imao u životima njegovih stanovnika.
Predavanje Antuna Baće i Ivana Vigjena “Lazareti na Pločama od pada Republike do danas: mijene i potraga za svrhom” vratit će nas u vrijeme kada Lazareti u drugoj polovici 19. stoljeća gube izvornu funkciju karantene, nakon čega doživljavaju dugotrajno razdoblje zapuštenosti, degradacije i raznih prikladnih i neprikladnih funkcija (vojna baraka, konjušnica, klaonica, skladišta, itd.). Tijekom prve polovice 20. stoljeća, izrađeni su brojni projekti za preobrazbu sklopa u hotel, da bi nakon postupne revalorizacije i iscrpljujućih rasprava o budućoj namjeni Lazareti, oni bili obnovljeni krajem 1960-ih s idejom kulturnog, umjetničkog i turističkog razvoja kompleksa.
Program se realizira uz podršku Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist