DuList IN

Pred nama je još jedan Festival soli!

STON SOLANA

Festival soli 2024. počinje u srijedu, 28. kolovoza i trajat će sve do 15. rujna na više lokacija u Stonu! Središnji festivalski program uključuje brojna događanja koja će se odviti od 29. kolovoza do 1. rujna, a eno-gastronomski program u pelješkim restoranima trajat će sve do 15. rujna uz još nekoliko rujanskih događanja! Osmu godinu za redom Festival soli animira sve uzraste, kako domaće, tako i inozemne goste, ali prvenstveno lokalnu zajednicu.
Sva četiri dana središnjeg dijela programa održavat će se vođena tura po Solani i gradu Stonu naslovljena “Pričaj mi… o soli i Stonu” s početkom u 18:00 sati. Iz godine u godinu interes za turama po Solani ne jenjava pa je ove godine stara priča dobila novo, još dinamičnije ruho uz pokoje iznenađenje! Početak obilaska je u Solani, a kotizacija (donacije Udruzi Amorette) 7 Eur. Obvezne su najave (predbilježbe) jer je broj mjesta ograničen na 35. Na datum 29. kolovoza tura je namijenjena stanovnicima Stona i besplatna je uz predočenje osobne iskaznice i naravno prethodnu prijavu. Prva tri dana središnjeg dijela programa održavat će se radionica „Vadimo sol“- vađenje cvijeta soli s timom Solane Ston od 19:00 sati. Na oba događanja potrebno se prijaviti na e-mail: festivalsoli@gmail.com ili porukom na društvene mreže. Eko Placa – sajam tradicijskih proizvoda Stona, Pelješca i raznih OPG-ova na stonskom Trgu kralja Tomislava održavat će se sve dane trajanja festivala uz radno vrijeme od 9:00 do 13:00 te 18:00 do 21:00 sati. Bogata ponuda uz lokalne uključuje i proizvođače iz raznih krajeva Lijepe naše! Posebno veseli što su i već četvrtu godinu za redom, stonski i pelješki restorateri i vinari osmislili posebne menije za festivalski program te će ih nuditi tijekom cijelog festivala – popis je dostupan na webu: https://festivalsoliston.com/eno-gastro-dani-festivala-soli/.
Festival soli nastavlja suradnju s Domom Marina Držića koja traje od samog početka, lijepih osam godina! U produkciji Doma Marina Držića ove će se godine održati Likovni simpozij Komarda Art Park u četvrtak, 29. kolovoza od 16 sati u Tvrđavi Kaštio. Projekt je to izrastao iz istoimene likovne kolonije na kojoj su kroz godine sudjelovali brojni lokalni umjetnici stvarajući nadahnuti Stonom i pelješkim krajem. Toga istoga dana, od 20:00 sati u Tvrđavi Kaštio bit će otvorenje izložbe “Mozaik Marina Držića i svetoga Vlaha” koju je Dom Marina Držića organizirao za odrasle polaznike. Radovi su bili izlagani u Sponzi, a sada će biti predstavljeni i publici ovoga dijela Županije. Uz to, Dom Marina Držića priprema i radionicu “Držićeva stonska priča – mozaik” u petak, 30. kolovoza od 10:00 sati u Solani.

Veselje je i još jedno izdanje programa „Wine, Salt & Jazz Night“ u suradnji s Event Labom Dubrovnik! Prvu večer glavnog programa tako ćemo uživati u degustacijama lokalnih vina dok će nastupati Blusound trio od 20:30 u Solani. Zabava je zajamčena i na “Let’s salt the party” u petak, 30. kolovoza od 21:00 sat u Solani uz nastup DJ Zhajo i koktele s okusom motara i soli by Duje! Barmen Duje upoznao je i za volio motar, poigrao se cukarom i motarom, spravio sirup, dodao mu gin i tonik, poprskao cvijetom soli kreiravši samo za ovu priliku poseban koktel SALT ‘M’ TWIST.
Prošle godine za nezaboravan provod na Festivalu soli pobrinuo se Cirkus kolektiv iz Splita koji u Ston stiže i ovo ljeto, i to u nedjelju, 1. rujna. U Solani će od 20:00 sati prirediti “Cirkus u soli”, publika će imati priliku vidjeti akrobacije u zraku, ples s hula hoopom i žongliranje s vatrom uz pratnju bubnjara za grand finale. Bit će to velika završnica središnjeg dijela festivalskog programa!
Festivalski program donosi i niz edukativnih radionica za razne uzraste! Tako će Jadranka Ničetić voditi gastro radionicu “Motar – biljka koja voli sol” u petak, 30. kolovoza od 19 sati u Solani. Radionicu “Kako nam sol može pomoći” održat će mag. pharm Andreja Brajica u nedjelju, 1. rujna od 19:30 na istoj lokaciji. Tinker labs Dubrovnik – škola za izvannastavnu aktivnost s jedinstvenim STEAM pristupom, gostovat će na Festivalu s radionicom za najmlađe u subotu, 31. kolovoza od 10:00 sati u Solani, vodeći ih u uzbudljivi svijet znanosti i eksperimenata!
Na Festivalu soli 2024. gostovat će i Studentski teatar Lero sa svojom predstavom “Grad na dlanu Parca” koju će izvesti u subotu, 31. kolovoza u 19:30 u Tvrđavi Kaštio. Parac povezuje Dubrovnik i Ston, zaštitnik oba grada obgrljena zidinama. U sklopu ovogodišnjeg Festivala koncert će održati čak dva pjevačka zbora! U nedjelju, 1. rujna u 11 sati u crkvi Svetog Vlaha u Stonu zajednički će nastupiti Mješoviti pjevački zbor Sveti Križ i Dubrovački komorni zbor. Zbor Svetog Križa prethodno će sudjelovati i na svetoj misi u 10 sati.
Još su dva festivalska događanja u nastavku rujna! Kazališna družina Kolarin za stonsku publiku izvest će svoju hvaljenu predstavu “Matrimonijo” Joza Lovrića Jadrijeva u nedjelju, 8. rujna u 20:00 sati u Tvrđavi Kaštio. Pred kraj festivala, u subotu, 14. rujna “Lionsice” govore o ljubavi od 19:00 sati u Kneževu dvoru u Stonu. Humanitarni je to događaj za Udrugu Djeca Pelješca na kojem će članice Lions kluba sv. Vlaho najljepšim stihovima uljepšati rujansku festivalsku večer.
Nositelji projekta su Solana Ston i Udruga Amorette, uz potporu lokalne uprave Općine Ston i TZ Općine Ston, Dubrovačko – neretvanske županije, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske gospodarske komore te brojnih sponzora. Cjeloviti program osmog Festivala soli dostupan je na webu; https://festivalsoliston.com/#raspored.

Pročitajte još

PRESKUPI SMO ZA INSTA BLOGERE Odbili platiti smještaj, evo kako su se snašli

Dulist

‘POTPUNI MIR I PRIRODA NA DLANU’ Kristijan Iličić odmara na otoku Olipa

Dulist

‘PROLJETNA ROMANSA’ Buco Pende objavio novu pjesmu

Dulist