Aktualno

Pravosudni službenici u štrajku, traže povećanje plaća

sud105

Hrvatsko pravosuđe od danas je u blokadi. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) pokrenuo je štrajk u svim tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu. Zbog štrajka se ne održavaju ročišta, a ne obavljaju se ni upisničarski i zemljišnoknjižni poslovi.

U 7 sati počeo je štrajk u tijelima sudbene vlasti i Državnom odvjetništvu zbog malih plaća. Županijski sud u Zagrebu objavio je nepravomoćnu presudu da je štrajk zakonit.

Županijski sud u Zagrebu u petak je donio privremeno rješenje kojim se odbija prijedlog Vlade o izricanju privremene mjera zabrane organiziranja štrajka sudskih službenika. U Vladi ocjenjuju da je štrajk nezakonit jer je SDLSN izgubio sindikalnu reprezentativnost nakon što je dio članstva prešao u policijske sindikate, čime su oni postali reprezentativni za sve državne službenike i namještenike.

-Imamo podršku sudaca, sad je informacija stigla s terena da je 3500 ljudi prostupilo štrajku, moguće da je i više, velik je odaziv, podrška sudaca je pristutnas obavljaju se oni poslovi koji su nužni kako smo i najavili da se definiraju, evo sve je pod kontrolom, rekla je predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković.

Traže 400 eura veće plaće za najniže rangirane službenike u pravosuđu. Štrajkom će onemogućiti održavanje ročišta, ali i upisničarske i zemljišnoknjižne poslove, piše Dnevnik.hr.

Sindikat pravosudnih policajaca Hrvatske (SPPH) razmotrit će idućih dana sa članovima sindikata ponudu Ministarstva pravosuđa i uprave (MPU) oko povećanja plaća, izvijestio je u ponedjeljak glasnogovornik SSPH Jelenko Krešo nakon sastanka s resornim ministrom Ivanom Malenicom.

-Dobili smo određene ponude koje ćemo sada razmotriti s našim tijelima i sa članstvom. To je nešto na tragu onoga što je premijer Plenković danas ponudio reprezentativnim sindikatima. Zasad nam se ponuda čini fer i korektna’, kazao je Krešo, dodajući da će SPPH donijeti odluku o ponudi ove srijede ili najkasnije u četvrtak.

Iva Šušković iz Sindikata poručila je da su zadovoljni povećanjem plaća svim službenicima, ali da i dalje treba rješavati probleme pravosuđa.

-Povećanje će po nekim kategorijama iznositi neto do 100 eura, zatim 80 i oni najviši 60 eura. Otvoren je razgovor u vidu našeg štrajka. Mi podržavamo odluku Vlade, međutim vratimo se na početak. Naši zahtjevi datiraju iz 2020. i smatramo potrebnim razgovarati o određenom dodatku unutar sustava koji kroz ovaj štrajk zastupamo, pojasnila je.

-Naša akcija je krenula puno ranije, a završila je postupkom mirenja i nažalost štrajkom, dodala je.

 

Pročitajte još

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist