Aktualno

PRAVO NA MENTALNO ZDRAVLJE 25 posto osoba u svijetu boluje od različitih mentalnih poremećaja

usamljenost mentalno zdravlje depresija

Diljem svijeta 10. listopada se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja. Ovogodišnja tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja je: Mentalno zdravlje kao univerzalno ljudsko pravo, piše Centar za zdravlje mladih.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje se kako u svijetu 25% osoba boluje od različitih mentalnih poremećaja (SZO, 2022). Među najčešćim poremećajima, bez obzira na spol i dob, su anksiozni i depresivni poremećaji. Mentalni poremećaji utječu na fizičko zdravlje, dobrobit pojedinaca, način na koji se nosimo s izazovima života, kako se povezujemo s drugima te napredujemo i doprinosimo zajednici. Posebno je zabrinjavajuć porast broja djece i mladih sa teškoćama mentalnog zdravlja. Diljem svijeta imamo zdravstvene sustave koji su namijenjeni za liječenje različitih tjelesnih zdravstvenih tegoba. S druge strane, u mnogim zemljama pružanje skrbi i pomoći osobama koje pate od mentalnih poremećaja je ograničeno ili neadekvatno.

Dan Mentalnog zdravlja podsjeća na ključnu ulogu koju mentalno zdravlje igra u našim životima i društvu kao cjelini. Kada poznajemo prava vezana uz mentalno zdravlje onda možemo adekvatno zastupati sebe, ali i druge. Imati mentalni poremećaj ni na koji način ne smije biti razlog za isključivanje iz donošenja odluka o planu liječenja i skrbi kao ni za isključivanje iz društva – iz škole, radnog okruženja ili zajednice.

Na Svjetski dan mentalnog zdravlja običaj je nositi zelenu mašnu u znak podrške osobama koje pate od različitih psihičkih tegoba i poremećaja. Tako se potiče i rasprava o problemima mentalnog zdravlja, a što može biti jedan od načina na koji možemo doprinijeti društvu bez stigme i diskriminacije. Drugi načini uključuju educiranje sebe i drugih o mentalnim poremećajima te osvještavanje svojih stavova i ponašanja. Važno je uočiti svoje osuđujuće razmišljanje koje može biti potkrepljeno odgojem te različitim mitovima i stereotipima o mentalnom zdravlju tj. bolesti koje postoje u društvu. U pristupu osobama s mentalnim teškoćama važno je uvažiti ih kao cjelovite osobe i pružiti im ohrabrenje i podršku.

Svi imamo pravo na najviše moguće standarde mentalnog zdravlja što uključuje zaštitu od rizika za mentalno zdravlje te pravo na dostupne kvalitetne usluge zaštite mentalnog zdravlja koje odgovaraju našim potrebama i poštuju naša prava kroz životni vijek.

Razlog za optimizam je što svijet postaje sve svjesniji važnosti mentalnog zdravlja kao dijela šireg spektra ljudskih prava, što se ogleda i u uključivanju osoba s teškoćama mentalnog zdravlja u donošenje odluka vezanih uz mentalno zdravlje koje su ugrađene u nove politike, zakone i planiranje budućih usluga. Zajedno možemo raditi na stvaranju svijeta u kojem se mentalno zdravlje cijeni, štiti i promiče.

Pročitajte još

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

MORE U DUBROVNIKU NA 29.7 STUPNJEVA Novi hrvatski rekord

Dulist