Aktualno

PRATNJA NOSAČA ZRAKOPLOVA Francuski zapovjedni brod ‘Marne’ uplovio u Gruž

ratni brod marne

Francuski ratni zapovjedni brod Marne ovog je poslijepodneva uplovio u grušku luku. Brod je inače u pratnji francuskog nosača zrakoplova Charles de Gaulle, kojega je posjetio premijer Andrej Plenković s ministrom obrane Mariom Banožićem, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga admiralom Robertom Hranjom i posebnim savjetnikom predsjednika Vlade za poslove obrane Damirom Krstičevićem.

Kako su izvijestili još jučer iz MORH-a, godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje tijekom ožujka 2022. godine provode se bilateralne aktivnosti s francuskom ratnom mornaricom u kojima će sudjelovati snage HRZ i snage s francuskog nosača zrakoplova “Charles de Gaulle”.

Prema pisanju RTL-a na nosaču zrakoplova, hrvatsko izaslanstvo dočekali su kapetan Sébastien Martinot, zapovjednik nosača zrakoplova “Charles de Gaulle” te kontraadmiral Christophe Cluzel, zapovjednik francuskih pomorskih snaga (COM FRMARFOR).
-Danas smo na francuskom nosaču aviona Charles de Gaulle koji se nalazi u blizini Dubrovnika. Cilj operacije ovog nosača i još 7 brodova koji su oko njega je da sudjeluju u misiji koja služi za potporu državama koje graniče s Ukrajinom u okolnostima koje su nastupile nakon 24. veljače. Rafalei s ovog nosača kontroliraju zračni prostor i Bugarske i Rumunjske. Uključeni su u operacije kontrole u BiH, a ovih dana proveli su vježbe s MIG 21 HRZ-a i na taj način učvrstili strateško partnerstvo između Francuske i Hrvatske, a nastavno i na do sada dogovorene vježbe između hrvatske vojske i savezničkih snaga. Ujedno su dio aktivnosti koje smo poduzeli na političkoj razini u direktnom dogovoru s Macronom nakon što je u Zagrebu pao dron koji je poletio s područja Ukrajine – rekao je premijer.

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist