Kultura

PRAKTIČNI DIO DOKTORSKE DISERTACIJE Iris Lobaš Kukavičić u Vinkovcima izložila svoja vrijedna djela

Iris Lobas Kukavicic 2

‘Sakralno slikarstvo Iva Dulčića’, izložbu, no ujedno i svoj doktorat naša umjetnica Iris Lobaš Kukavčić predstavila je u Vinkovcima.

Slike, velikog formata, prenose deset evanđeoskih susreta Isusa Krista i njegove majke, što u hrvatskoj sakralnom umjetnosti dosad zapravo nitko nije birao i planski odrađivao, rečeno je na otvorenju izložbe.

Izložbu je otvorio dr. Anto Kajinić, redoviti profesor Sveučilišta u Dubrovniku, prenosi Glas Slavonije, te i nabrojao slike – Blagovijest, Betlehem, Madona, Bijeg u Egipat, Prikazanje u hramu, Kana Galilejska, Isusov susret s majkom na Križnom putu, Golgota, Skidanje s križa i Gospino krunjenje.

– Izložba je praktični dio moje doktorske disertacije. To je deset uprizorenja susreta Isusa sa svojom majkom, a poticaj je možda za odabir teme bio to što sam i sama u vrijeme početka doktorata postala majka, pa mi je baš ta tema bila posebno inspirativna – kazala je Lobaš Kukavičić, za Glas Slavonije, a rado se odazvala pozivu kustosa galerije Ivice Belamarića da gostuje u Vinkovcima.

–  Osobno mi je to bilo intrigantno, izrazila sam svoja uvjerenja, a motiv mi je bio i potaknuti promatrača na promišljanje o temi svake slike – navela je također naša vrijedna umjetnica.

Pročitajte još

Mostar Sevdah Reunion nastupio na Orsuli

Dulist

Radionica izrade sunčane čipke

Dulist

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist