Aktualno

Poznati lijek za visoki krvni tlak povlači se iz svih ljekarni

lijekovi

Poznati lijek za visoki krvni tlak povlači se iz svih ljekarni zbog neispravnosti u kakvoći, izvješćuje HALMED.

– PharmaS d.o.o., nositelj odobrenja za lijekove Trandolapril PharmaS 2 mg tvrde kapsule i Trandolapril PharmaS 4 mg tvrde kapsule, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serije 1203781 lijeka Trandolapril PharmaS 2 mg tvrde kapsule i serije 1210790 lijeka Trandolapril PharmaS 4 mg tvrde kapsule. Povlačenje se provodi do razine ljekarni”, navode iz Agencije.

Navedeni postupak povlačenja lijekova provodi se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći lijeka, s obzirom na to da je tijekom ispitivanja stabilnosti dobiven rezultat izvan specifikacije za parametar sadržaj djelatne tvari i ujednačenost sadržaja.

Na temelju dostupnih podataka, trenutačno ne postoji rizik za sigurnost pacijenata koji uzimaju ovaj lijek. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupne druge serije predmetnog lijeka koje nisu zahvaćene ovom neispravnošću, kao i lijekovi s istom djelatnom tvari drugih proizvođača, stoga povlačenje navedenih serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.

Trandolapril PharmaS sadrži djelatnu tvar trandolapril koja pripada skupini lijekova koji se nazivaju
inhibitori enzima konvertaze angiotenzina (takozvani ACE inhibitori). ACE inhibitori djeluju tako da
šire krvne žile, čime srcu olakšavaju pumpanje krvi po tijelu i na taj način pomažu u snižavanju
krvnog tlaka. Trandolapril PharmaS tvrde kapsule upotrebljavaju se u odraslih bolesnika za liječenje blage do umjerene hipertenzije (povišenog krvnog tlaka). Kapsule se mogu propisati i za zaštitu srca poslije srčanog udara.

Pročitajte još

ČEKAJU NAS VRUĆINE, PA ‘SUMMERKILLER’ Evo kada možemo očekivati zahlađenje

Dulist

Prekid A1 usluga zbog radova na hidrotehničkom tunelu ispod Srđa

Dulist

PONOVNO PAO SUSTAV ZA LIJEKOVE I UPUTNICE Beroš spominjao penalizacije još lani

Dulist