Kultura

POVODOM 110. OBLJETNICE SMRTI Česko o velikom Kranjčeviću u Zagrebu i Senju

antun cesko

Naš sugrađanin, knijževni povjesničar i teoretičar dr. sc. Antun Česko sudjelovao je u ponedjeljak 29. listopada, uz 110. obljetnicu Kranjčevićeve smrti i 120 godina od objavljivanja Matice hrvatske njegovih „Izabranih pjesama“, na svečanosti ove naše vrhunske institucije predstavljanjem svoje treće monografije o velikanu hrvatske književnosti.

Česko je prethodno u petak 27. listopada u Senju u dvorani senjskog Ogranka Matice hrvatske održao predavanje „Kranjčević poetski genij i njegova kanonizacija“. Time je obilježena 110. obljetnica pjesnikove smrti, 29. listopada 1908. godine u Sarajevu.

Predavač je uz video aplikacije izložio cjelokupni Kranjčevićev i životni i pjesnički put od prvoobjavljene pjesme „Zavjet“ 1883. godine do posljednjih pjesama oko 1903. godine, nakon pojave tada neizlječive bolesti i skore smrti. Istaknuta je zanimljiva koincidencija u tom razdoblju djela narodnog pjesnika proroka i strahovlade tiranina Khuena Hedervaryja. Nakon predavanja autor je odgovarao na pitanja slušatelja.

Pročitajte još

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist

VEČERAS Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist

OTVARANJE IZLOŽBE U FLORI ‘Udvostručivanja’ Gorana Petercola

Dulist