Aktualno

Potražnja postoji, ponude ni za lijeka

Shutterstock Images LLC 45

Prostitucija, prodaja seksualnih usluga za novac ili neku drugu uslugu, česta je pojava u svjetskim metropolama, posebno onima s izraženim turističkim karakterom.

U mnogim državama svijeta 'najstariji zanat na svijetu' je legaliziran, ali je u Hrvatskoj zakonom zabranjen. Tragom informacija iz policijskog izvješća kako je jedan dubrovački hotel bio mjesto susreta 'prijateljice noći' i njenog klijenta, pokušali smo doznati nešto više o hotelskim iskustvima takve vrste.
 
BRIGA O SIGURNOSTI GOSTIJU
 
– Hoteli grupacije Adriatic luxury hotels nisu zabilježili situacije protivne hrvatskom zakonu, pa niti slučajeve plaćenih seksualnih usluga. Svi djelatnici prilikom zapošljavanja moraju imati službenu potvrdu o nekažnjavanju te prolaze brojne kodekse ponašanja i ophođenja s gostima – kaže Zrinka Marinović iz Jadranskih luksuznih hotela.

Ističe, također, kako u hotelima grupacije ALH djeluje posebno obučena služba osiguranja koja u svakom trenutku vodi brigu o sigurnosti gostiju i pazi da se redovito poslovanje odvija neometano i u skladu sa svim važećim zakonima.

Privatnost gostiju, kaže Marinović, maksimalno je zaštićena te djelatnici hotela ne ulaze u razloge, odnosno detalje njihova boravka.

Voditeljica ureda Uprave i odnosa s javnošću Hotela Meastral Zrinka Lucianović ističe kako osoblje recepcije ima praksu provjeravanja identiteta osoba za koje pretpostavlja da nisu gosti hotela, a uputile su se samostalno, ili u pratnji gosta u smještajni dio.

– Pored službe osiguranja, na recepcijama svih naših hotela imamo i video-nadzor. U slučaju sumnje na bilo kakvu vrstu kriminalne djelatnosti, osoblje recepcije dužno je pozvati djelatnike osiguranja, koji nakon utvrđivanja situacije imaju pravo sumnjivu osobu zadržati do dolaska policije – govori Lucianović.
 
DNEVNI IZVJEŠTAJI I VIDEO-NADZOR
 
Dodaje kako se neki gosti, najčešće iz zemalja u kojima je prostitucija legalizirana, ponekad raspituju za usluge prostitutki, ali kako hotel nikad nije imao problema nakon što bi im osoblje recepcije objasnilo da je ta vrsta usluga u Hrvatskoj protuzakonita.

Predsjednica uprave Hotela Lero Nataša Bašić tvrdi kako od 1. siječnja, otkad je ona preuzela upravljanje hotelom, nije bilo slučajeva podvođenja u Hotelu Lero.

– Nismo imali iskustva ni kontakta s takvom pojavom. Mi sumnjivo ponašanje ne toleriramo i svatko od zaposlenika zna to prepoznati. Na kraju krajeva, mi smo hotel srednje klase za odmor pa izbjegavamo luksuzne goste, a ujedno smo preskupi za 'provod za jednu noć'. Takva klijentela nas zaobilazi – zaključila je Bašić.

– Sa sigurnošću mogu reći kako u našem hotelu takvih situacija nije bilo, niti smo imali ikakvih upita u tom smislu – kazao nam je Arijan Hadžović, direktor hotela Pucić Palace, a isto govori i voditeljica odjela za odnose s javnošću hotela Libertas Rixos Roberta Šimunović ističući kako u tom hotelu nije bilo takvih pojava.

– Srećom nismo imali ni upita ni posjeta sumnjivih osoba. Dapače, u hotelu imamo organizirano osoblje osiguranja 24 sata na dan, i to na recepciji, a sve bilježimo kroz dnevne izvještaje i video-nadzor – kaže Šimunović.
 
'PITAJU NAS SVAŠTA, PA I TO'
 
Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske kažu kako su u posljednjih pet godina na njihovom području imali zabilježena dva slučaja kaznenog djela podvođenja iz čl. 195. Kaznenog zakona. Točnije, posljednji slučajevi zabilježeni su 2007. i 2008. godine, a kojom prilikom su dvije osobe, jedna muška i jedna ženska osoba, kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu.

Dubrovački taksist kazao je kako turisti tijekom boravka u Gradu vrlo često pitaju kako doći do takve vrste usluga, ali im taksisti redovno objašnjavaju kako je to u Hrvatskoj zabranjeno.

– Nas pitaju svašta, pa tako i za to. Uglavnom su to skupine muškaraca, najčešće iz Rusije ili Turske – kaže naš sugovornik, ali i dodaje kako je možda nekada toga i bilo, ali da nitko od taksista ne želi imati ikakve veze s kriminalom.

Dakle, najkraće rečeno, potražnja postoji, ali ponuda ne. Barem što se tiče dubrovačkih hotela, u kojima na takav vid usluge, prema svemu rečenom, nećete naići.

Pročitajte još

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist