Aktualno

POTPISANI UGOVORI ZA IZRADU NOVOG GUP-A ‘Najteže je balansirati zaštitu prostora i očekivanja investitora

pilar katavic mesaric40

Grad Dubrovnik bi kroz dvije godine trebao dobiti nove prostorno-planske dokumente budući da je ovog utorka potpisan ugovor s izrađivačem izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika. Posao izrade dobila je tvrtka Urbanistica.
-Vjerujem da ćemo u zadanim rokovima, okvirno u dvije godine, dobiti konačni dokument koji će odražavati s jedne strane skladnost, s druge strane poštivanje kulturno-spomeničke baštine grada Dubrovnika, a s treće strane razvoj – rekao je gradonačelnik Mato Franković istaknuvši kako se kroz razvoj osiguravaju nove zone stambenog življenja izvan GUP-a, odnosno PPU-a, a to je zona prema Gornjim selima.
-Naša očekivanja su velika i vjerujem da ćemo sve napraviti u zadanim vremenskim okvirima, na zadovoljstvo naših sugrađana koji s nestrpljenjem očekuju izradu novog GUP-a i PPU-a. Dva su cilja ovih dokumenata: zaštititi i gledati naprijed – rekao je gradonačelnik.

mato frankovic
Direktorica tvrtke Urbanistica Jasminka Pilar – Katavić rekla je kako je svjesna odgovornosti koju njena tvrtka preuzima s ova dva zadatka.
-Ovo su dva ključna plana za prostor Dubrovnika. Sigurna sam da na te izazove možemo dati svoj stručni odgovor i doprinos – rekla je te naglasila kako će se cijeli proces izrade događati paralelno s izradom strateških studija.
-Nastojat ćemo ne samo kroz sveobuhvatne ciljeve i programska polazišta dati stručne odgovore na sve te zadatke, nego u suradnji s nositeljem izrade i kroz participiraju javnosti i stručne javnosti već tijekom izrade plana, ne čekajući javnu raspravu, dobiti povratnu informaciju što ljudi na području grada žele i koje su im potrebe. Sigurna sam da će ovaj proces biti participativan, možda više nego prethodni jer to je nešto za što se struka na području cijele države u zadnje vrijeme jako zalaže. Bez te komponente nema ni dobro odrađenog posla – smatra Pilar – Katavić.

jasminka pilar katavic07
Gradonačelnik je danas potpisao i ugovor s tvrtkom Ires ekologija koja će raditi strateške studije procjene utjecaja na okoliš navedenih planova. Direktor Mario Mesarić naglasio je kako se dominantno bave upravo izradama studija utjecaja na okoliš i strateškim studijama utjecaja na okoliš.
-Svjesni smo naše uloge i što se od nas očekuje. Čast mi je što možemo naše resurse staviti na raspolaganje i vjerujem da ćemo kroz postupak u suradnji s Gradom i izrađivačima prostornih planova ostvariti dobar cilj, odnosno ciljeve koji su zacrtani samim dokumentom koji je već na snazi – iznio je Mesarić.

pilar katavic mesaric36
Gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako će se kroz ove sveobuhvatne izmjene i dopune prostornih planova na različite načine promatrati određeni dijelovi grada, sve naravno suklando buffer zoni te smjernicama konzervatorskih podloga. Upravo te smjernice do u detalje definiraju način i uvjete gradnje unutar kontaktne zone.
-Izazovan je ovo dokument i zato za njegovu izradu i treba okvirno dvije godine. Međutim vjerujem da će i kroz javne rasprave koje će uslijediti nakon prvog nacrta naši sugrađani biti zainteresirani sudjelovati u njemu – istaknuo je Franković. Inače, do kraja godine očekuje se taj prvi nacrt kada bi se i javnost trebala uključiti u cijeli proces, i prije same javne rasprave.
-Najveći alat bilo koje jedinice lokalne uprave za upravljanje je urbanizam, a on istovremeno pokazuje kako se promišlja grad u budućnosti – rekao je dalje gradonačelnik.

Direktorica tvrtke Urbanistica rekao je kako kod ovog postupka nema laganih tema.
-Gotovo da nema laganih tema. U prostornom planiranju, kad su izmjene i dopune posrijedi, opseg se određuje odlukom Gradskog vijeća kroz odluku o izradi. Ona je pokrila sve moguće teme. Dakle gotovo da nema teme koja nije navedena u programskim polazištima. Sasvim sigurno je da će najveća poteškoća biti u balansiranju planskih odrednica koje idu u smjeru zaštite prostora od očekivanja vlasnika zemljišta, investitora… To će biti najosjetljivije područje po svim temama – iznijela je Pilar – Katavić.
Inače, vrijednost ugovora koji je potpisan s tvrtkom Ires ekologija iznosi 385.000 kuna bez PDV-a, dok je izrada izmjena i dopuna prostorno-planskih dokumenata ugovorena s iznosom od 1.245.000 kuna bez PDV-a.

Pročitajte još

Evo koliko su porasle cijene nekretnina i najmova u EU-u

Dulist

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist