Grad

POTPISAN UGOVOR Lopud dobiva kanalizacijsku mrežu, radovi gotovi za dvije godine

vodovod ugovor lopud 7

Lopud će za dvije godine dobiti kvalitetnu kanalizacijsku mrežu. Više ih neće opterećivati svakodnevni problemi, a posebno u vrijeme turstičke sezone – rekao je gradonačelnik Mato Franković ovog petka prilikom potpisivanja ugovora za projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na Lopudu između Vodovoda Dubrovnik i tvrtke Energoherc iz Zagreba. Vodovod Dubrovnik u ovu investiciju, ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna, kreće u suradnji s Hrvatskim vodama. Direktor tvrtke Vodovod Lukša Matušić ističe da je Lopud prvi od elafitskih otoka koji će dobiti sustav odvodnje otpadnih voda. Pred Vodovodom i Gradom Dubrovnikom zatim slijedi rješavanje pitanja kanalizacijske mreže Šipana i Kalamote.
-Vrlo dobro znate da niti jedan otok nema riješeno ovo pitanje. Nisu nam drugi otoci ništa manje bitni, međutim ovdje imamo ishođene imovinsko-pravne odnose te riješenu građevinsku dozvolu – rekao je Matušić. Istaknuo je kako će se na Lopudu izgraditi novi cjevovodi odvodnje ukupne dužine 5 kilometara.
-Od toga je jedan dio već izgrađen, no ovdje se radi o izgradnji potpuno nove dvije crpne, odnosno podzemne stanice odvodnje i jednog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i podmorskog ispusta u dužini 550 metara – rekao je Matušić i dodao kako su mještani u proteklih desetak godina imali puno problema, upravo zbog nedostajuće kanalizacijske mreže.
-Vodovod je svake sezone pomagao koliko je god mogao, sa stručnim kadrom i opremom. Na Lopudu do današnjeg dana nemamo nikakvu izgrađenu infrastrukturu u našem vlasništvu. Iznimno mi je zadovoljstvo što napokon krećemo u realizaciju izgradnju i rješavanje sustava odvodnje na Elafitima. Lopud je prvi, a iza njega je na redu Suđurađ za koji imamo riješenu građevinsku dozvolu. Dakle, kada zatvorimo financijsku konstrukciju, možemo i tamo početi raditi. Zatim idu Kalamota te Šipanska luka. Nitko nam nije manje važan, međutim, na Lopudu imamo sve preduvjete da u investiciju krenemo u posao odmah nakon potpisivanja ugovora. Riješeno je pitanje nadzora, svi su ugovori potpisani te iza ovoga mi praktički uvodimo izvođača u posao – rekao je Matušić. Inače, ovo je treći potpisani ugovor za izgradnju kanalizacijske mreže na području Grada Dubrovnika.
-Posebno je zadovoljstvo činjenica da krećemo s prvim elafitskim otokom u kojemu je jedan od najvažnijih problema upravo nedostatak kanalizacijske mreže. Kanalizacijska mreža Lopuda je prvi zahvat koji će započeti u ovoj godini i trebao bi trajati iduće dvije godine. Lopud je turističko mjesto, no neki će se radovi morati odraditi tijekom sezone. Treba zamoliti za strpljenje stanovnika jer se bez toga radovi ne mogu izvesti kvalitetno i na vrijeme. Pred nama su i projekti Šipana i Kalamote i vjerujem da ćemo ih uspješno realizirati – istaknuo je gradonačelnik Mato Franković. Predstavnik izvođača radova Ante Šimić rekao je da će ‘završiti radove prije roka, u skladu s pravilima struke i na zadaovoljstvo svih’.
Inače, za kanalizacijsku mrežu Kalamote i Šipanske luke ishođene su lokacijske dozvole. ‘Nadam se kako ćemo ove godine imati ishođene građevinske dozvole’, rekao je Matušić.
Prema najavama, prvi strojevi na Lopudu mogu se očekivati već od 1. veljače.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist