Aktualno

POTPISAN UGOVOR Bespovratna sredstva za obnovu Arboretuma u Trstenom

trsteno arboretum7404

Svečanost potpisivanja 35 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a među kojima je i projekt obnove Arboretuma u Trstenome, održana je ovog četvrtka u Banskim dvorima.

Riječ je o projektu Arboretum i ljetnikovac Trsteno – obnova i revitalizacija petstogodišnje ladanjske cjeline, prvom strukturnom projektu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ugovor o financiranju tog projekta potpisali su predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i provedbu projekata EU Tomislav Petric.

Projektni prijedlog Arboretum i ljetnikovac Trsteno – obnova i revitalizacija petstogodišnje ladanjske cjeline prijavljen je i prihvaćen na pozivu Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine.

Samim tim postao je prvi strukturni projekt Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 2,296.249 kuna, a odobrena bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz financijskog razdoblja 2014.–2020. iznose 1,118.050 kuna. Projekt počinje 1. listopada 2017. i traje do 1. prosinca 2019.
Predviđena investicijska potpora u kulturu i očuvanje baštine dijeli se na: pripremnu dokumentaciju, tehničku dokumentaciju, dokumentaciju za promociju lokaliteta te dokumentaciju potrebnu za prezentaciju kulturne baštine (sve u iznosu od 80 posto). Predviđena potpora za ulaganje u lokalne infrastrukture odnosi se na dokumentaciju potrebnu za pristup lokalitetu (s 85 posto).

Projektom Arboretum i ljetnikovac Trsteno predviđena je obnova i revitalizacija povijesnih građevina i pejsažnog sklopa na području Arboretuma Trsteno u svrhu promocije lokaliteta te njegove prilagodbe prihvatu posjetitelja. Kao turistički lokalitet osigurat će se obnovljeni ljetnikovac Gučetić Gozze (zaštićen kao nepokretno kulturno dobro s Arboretumom s pripadajućom zbirkom umjetnina), a popratna infrastruktura bit će smještena u povijesne građevine. Ovim projektom predviđena je izrada projektne dokumentacije, dok će se radovi obnove i dalje prijavljivati na strukturne fondove.

U suradnji s Rezervatom Lokrum i Turističkom zajednicom grada Dubrovnika te Udrugom DART, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prijavila je još jedan strukturni projekt za obnovu Arboretuma Trsteno na poziv Promicanje održivog razvoja prirodne baštine.

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist

Prikupljanje materijala za izložbu povodom 100. obljetnice PŠK Penatur

Dulist