Aktualno

Poticaji za razvoj boljeg demokratskog društva

partnership008

Europska konferencija Partnerstva za otvorenu vlast u Dubrovniku održava se u Hotelu Argentina, pod organizacijom Vlada Republike Hrvatske i hrvatske organizacije civilnog društva u suradnji s Vladom Ujedinjenog Kraljevstva.

Na konferenciji za medije govorili su danas zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, Charlotte Alldritt, te Nikhil Dey.
 
Klisović spomenuo je potrebu partnerstva za otvorenu vlast, kao dobru stvar za Hrvatsku iz više razloga. – Potreban je poticaj za razvoj demokratskog društva te prevencije loših pojava poput korupcije. – istaknuo je. Također je naglasio potrebu razmjene iskustva s drugim zemljama koja se mogu primijeniti u Hrvatskoj.
 
Charlotte Alldritt, iz Vlade Velike Britanije, naglasila je kako je važnost jačanja i implementacije akcijskih planova u zemljama članicama Inicijative područje na kojem treba intezivno raditi.
 
Nikhil Rey, socijalni aktivist iz Indije, na skupu će izlagati na završnoj sjednici konferencije s tematikom pružanja podrške učinkovitoj provedbi nacionalnih akcijskih planova. Razmatraju se najbolje prakse i ključnih izazova u korištenju informacijske tehnologije kako bi se povećala transparentnost te olakšalo sudjelovanje javnosti u procesima donošenja odluka.
 
Partnerstvo za otvorenu vlast inicijativa je grupe zemalja koje se članstvom obavezuju na konketne mjere u područjima transparentnosti, borbi protiv korupcije i uvođenjem novih tehnologija koje čine javnu upravu učinkovitom. Unutar inicijative nalazi se 57 zemalja.
 
Začetnik inicijative je američki predsjednik Barack Obama koji je na svom govoru skupštini UN-a 2010. godine pozvao na globalni poduhvat otvaranja javne vlasti prema građanima.

Pročitajte još

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist