Glasine o “unutrašnjosti” smokve brzo su se proširile društvenim mrežama, pa se portal Index.hr detaljno pozabavio ovom temom i razjasnio kontroverznu vezu između smokava i osa.
Priče o mrtvim osama u svakom plodu potaknule su brojne rasprave. Neki tvrde da su ose “odgovorne” za hrskavi osjećaj u sredini smokve, dok drugi navode da se osa potpuno razgradi kada plod dozri.
Kako bi dobili odgovor, novinari Indexa obratili su se jednom od najvećih stručnjaka za smokve u Hrvatskoj – agronomu dr. sc. Željku Prgometu. On već više od 25 godina na plantaži kraj Medulina uzgaja dvadesetak sorti smokava.
Dr. Prgomet objašnjava da proces oplodnje divljih smokava uključuje sitne ose iz roda Blastophaga grossorum. One polažu jaja u male plodove divlje smokve, a mužjaci se u njima u potpunosti razgrade dok plod sazrijeva. Taj proces omogućuje razmnožavanje divljih smokava i prehranu sljedeće generacije osa.
A pitome smokve koje jedemo?
Ključna informacija glasi: ovo se odnosi samo na divlje smokve, dok pitome sorte – one koje svakodnevno jedemo – uopće ne ovise o oprašivanju osama. Dr. Prgomet uvjerava:” u smokvama iz trgovina nema mrtvih osa.”
Osim toga, smokve se vrlo rijetko tretiraju pesticidima i ubrajaju se među najprirodnije voće koje možemo konzumirati. Zato – slobodno uživajte u njima: potpuno veganski, zdravo i nutritivno bogato!