Zanimljivosti

Postavljanje spomen ploče biskupu Perneku

biskup pernek naslovna

Danas, na dan pokopa pokojnog dubrovačkog biskupa mons. Severina Perneka, misu zadušnicu u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u 18 sati predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Tom prigodom u katedrali će biti postavljena i spomen-ploča biskupu Perneku.

Severin Pernek, sin Franje Perneka i Ane von Schneeberg, rodio se 9. studenoga 1924. u Travniku. Kako mu je otac zbog potrebe službe često selio osnovnu školu je pohađao u različitim mjestima. U Travniku je, kao sjemeništarac Banjalučke gimnazije, od 1935. godine pohađao gimnaziju i tu maturirao 1943. godine. Filozofsko-teološki studij započeo je u Sarajevu, no nakon zatočeništva i križnog puta, završio ga je u Zagrebu, 1949. godine.

Za svećenika je zaređen u Zagrebu, 29. lipnja 1948. na naslov Banjalučke biskupije. Od 1949. godine pastoralno je djelovao u župama Prijedor i Bosanski Novi. Nakon dvije godine postao je biskupov tajnik u Banja Luci, a uz to obavljao službe propovjednika u katedrali, rektora katedrale, kancelara u Ordinarijatu, katehete i župnika do 1960. godine. Studij kanonskog prava na Lateranskom sveučilištu u Rimu završio je u ožujku 1964. g. Vratio se u Banja Luku na službu katedralnog župnika i generalnog vikara biskupije, gdje ga 10. travnja 1967. zateklo imenovanje dubrovačkim biskupom. Biskupsko posvećenje primio je u Zagrebu, 18. lipnja 1967. po nadbiskupu Mariu Cagni, apostolskom delegatu u ondašnjoj državi. Biskupiju je preuzeo 23. srpnja 1967. g. Biskupsko geslo mu je bilo 'Veriteti in caritate' (Služiti istini u ljubavi).
Kad je potres na Uskrs 1979. teško oštetio katedralu i biskupsku palaču u Dubrovniku, biskup je postao beskućnik. Nastanio se u početku u zgradi Sjemeništa, a za stolnu crkvu privremeno je koristio crkvu Male Braće. Na hodočašću u Lurd 1980. doživio je prometnu nesreću što je ostavilo traga na njegovom zdravlju i daljem djelovanju. Kad je 1988. morao u Rim na liječenje, biskupija je u studenom 1988. dobila apostolskog upravitelja mostarskog biskupa blagopokojnog Pavla Žanića, a biskup Pernek je zbog bolesti 1989. zamolio umirovljenje. Preminuo je 2. svibnja 1997. godine u Dubrovniku, a pokopan je u sakristiji Stolne crkve 5. svibnja 1997. godine.

Pročitajte još

Svečano zatvoren 52. hrvatski seminar za strane slaviste

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1919. Rođen slikar Antun Masle

Dulist

Polaznici ovotjednih radionica STEM ljeta u ZTK izrađivali 3D modele

Dulist