Aktualno

POSLJEDNJI DAN FESTIVALA SOLI Evo što vas još čeka u Stonu

Festival soli.ston .posljednjidan2024.Lionsice 1

Posljednji je dan osmog Festivala soli koji je počeo 28. kolovoza. Središnji festivalski program uključivao je brojna događanja za sve uzraste na raznim lokacijama u Stonu, a eno-gastronomski program još danas je u tijeku, kao i Eko placa na Trgu kralja Tomislava.

Posebni festivalski meniji u ponudi su četvrtu godinu za redom, a popis stonskih i peljeških restoratera i vinara koji su ih osmislili dostupan je na webu: https://festivalsoliston.com/eno-gastro-dani-festivala-soli/.

Eko Placa – sajam tradicijskih proizvoda Stona, Pelješca i raznih OPG-ova na stonskom Trgu kralja Tomislava još danas je otvorena uz radno vrijeme od 9:00 do 13:00 te 18:00 do 21:00 sat.

Pred sam kraj Festivala soli, sinoć je u Stonu gostovao Lions klub sveti Vlaho s programom “Lionsice o ljubavi govore” u Kneževu dvoru. Kroz stihove i tekstove Pabla Nerude, Vesne Parun, Ernesta Hemingwaya, W. A. Mozarta, Jacquesa Préverta te Arsena Dedića, prema izboru i adaptaciji Brigite Masle Dražinić, najljepše ljubavne riječi govorile su članice kluba Dolores Aleksić, Lidija Crnčević, Gordana Galov, Brigita Masle Dražinić, Lucija Orešić i Darija Vučijević uz glazbenu pratnju Darijane Blaće Šojat. Prikupljali su se humanitarni prilozi za Udrugu djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom “Djeca Pelješca”.

Dan ranije na istoj lokaciji, u organizaciji suradne ustanove Festivala soli, Narodne knjižnice Ston te Općine Ston i Turističke zajednice Općine Ston, predstavljen je Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi „Rođeni za čitanje“. Riječ je o programu koji je pokrenulo Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Program je u Stonu predstavila idejna začetnica programa prim. mr. sc. Marija Radonić, dr. med. spec. pedijatar koja je govorila o važnosti čitanja djeci od najranije dobi s ciljem razvoja rane pismenosti. Sudionicima su podijeljeni primjerci slikovnice odabrane za program „ Bebe su super“, autorice Ivane Guljašević Kuman i ilustratora Bruna Kumana kao i „Moj medo“ Ivane Musić.

Nositelji projekta Festivala soli 2024. su Solana Ston i Udruga Amorette, uz potporu lokalne uprave Općine Ston i TZ Općine Ston, Dubrovačko – neretvanske županije, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske gospodarske komore te brojnih sponzora. Više o programu koji je ostvaren ove godine dostupno je na službenoj web stranici festivala; https://festivalsoliston.com/#raspored.

Pročitajte još

ĐIR U CAVTATU Nitko se ne kupa, ali idealno je vrijeme za dugu šetnju oko Rata

Dulist

Duga obasjala nebo iznad Gruža

Dulist

KIDS ESCAPE ROOM DUBROVNIK Nova top destinacija za dječje rođendane!

Željka Krstulović