Grad

Poskupljenje energenata je udar na gradski proračun. Ne očekuju se veće cijene komunalija

frankovic11

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković ovog se ponedjeljka osvrnuo na značajno poskupljenje energenata u školama i javnim ustanovama u kulturi. Tako je istaknuo kako se ukupni trošak električne energije za ovu godinu u tri dubrovačke osnovne škole povećao za skoro 400 tisuća kuna.
Da škole nisu izdvojeni slučaj, naveo je primjer i Kazališta Marina Držića koji je prošle godine imao trošak nešto veći od 33 tisuće kuna, dok je ugovor za ovu godinu 82 tisuće kuna. Razlika je veća nego cijeli trošak 2021.!
-Ovaj se problem srećom u ovom trenutku neće reflektirati na Grad Dubrovnik i na naše direktne troškove električne energije jer smo 2019. godine sklopili ugovor na četiri godine – rekao je gradonačelnik.
Kako bi se smanjio trošak električne energije, provedena je energetska obnova javnih zgrada, točnije škola i vrtića. Nadalje, izrađen je projekt fotonaponskih elektrana koje se planiraju izvesti na zgradama dječjih vrtića Palčica i Ciciban, dvorani u Gospinom polju te osnovnim školama Ivana Gundulića, Montovjerna, Lapad i Orašac. Projekti su napravljeni te prijavljeni na natječaj za bespovratna europska sredstva.
-Sad čekamo vidjeti hoće li naših objekati biti prepoznati i financirani putem europskih sredstava. Ukupni trošak projekta je 6,6 milijuna kuna, a na ovim bismo javnim zgradama postigli neovisnost o sustavu električne energije HEPa. Zapravo bi trošak bio minimalan što se tiče budućih potrošnji. Vodili smo računa o budućnosti i održivosti, a naravno i samostalnoj proizvodnji električne energije za javne objekte – objasnio je gradonačelnik.
-Sljedeći veliki izazov pred nama je javna rasvjeta – rekao je dalje, čiji će se trošak sigurno povećati po isteku ugovora iz 2019. godine. Danas je godišnji troška za javnu rasvjetu 4 milijuna kuna, po staroj cijeni, no procjenjuje se kako bi vrijednost buduće nabave projicirane u ovom trenutku bila oko 7 milijuna kuna. No, Grad je napravio projekt rekonstrukcije javne rasvjete pri čemu bi se išlo u zamjenu 3755 zastarjelih rasvjetnih tijela, a procijenjena vrijednost projekta je 14 milijuna kuna. Projekt bi se financirao posebni kreditnim programom Hrvatske banke za obnovu i razvoj s kamatom od 0,5 posto. Postignutom uštedom, dodao je gradonačelnik, vraćala bi se ta kamata, koja ne ulazi u kreditni zajam jedinice lokalne samouprave.
-Vrijeme pred nama je izazovno, vidimo kako će efekt porasta cijene energenata značajno utjecati i na proračunska sredstva jedinica lokalne samouprave – rekao je gradonačelnik.

Spomenuo je i kako je u okviru već spomenutog javnog poziva za javne objekte prijavljen i bazen u Gružu, koji je za grijanje koristio gorivo, te bi se dizalicom topline ostvarila godišnja ušteda od 700 tisuća kuna.
Na pitanje na koji će se način platiti povećani troškovi, rekao je kako su sredstva za škole planirana na godišnjoj razini te je sasvim izgledno kako će se planirana sredstva potrošiti kroz tri, četiri mjeseca pa je izvjestan rebalans proračuna.
Na pitanje planira li se i na koji način pomoći građanima, koji će također osjetiti udar povećanja cijene energenata, gradonačelnik je najavio kako se radi na program financiranja projekte dokumentacije za postizanje energetske neovisnosti kućanstva, odnosno privatnih objekata.
Upitan hoće li veće cijene energenata dovesti i do većih cijena komunalnih usluga, odlučno je rekao ne. Spomenuo je tek novi cjenik usluga odvoza otpada, no tu će po novom modelu manje račune plaćati onaj tk više reciklira.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist