Hrvatska

POSKUPIT ĆE MLIJEKO, JOGURT Vlada vraća povratnu naknadu za PET ambalažu

boce ambalaza043

Uvođenje naknade za PET ambalažu od 50 lipa neće osjetiti samo potrošači nego je to čisti udar na domaću industriju mlijeka. Hrvatska će biti jedina zemlja u EU koja će imati ovaj parafiskalni namet u mljekarskoj industriji, a prilično smo uvjereni da kupci zbog 50 lipa neće vraćati ovu ambalažu u trgovine kao što to čine s ambalažom od sokova i pića.

Govori to za 24 sata dobro upućeni sugovornik iz industrije mlijeka komentirajući najavu da će se iduće godine vratiti naknada za PET ambalažu i za mlijeko i mliječne proizvode koji se toče u boce od dva decilitra i veće. Naknada se uvodi, potvrdili su nam iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, ali će dati industriji vrijeme za prilagodbu. Pojedini proizvođači imaju najavu da će se naknada početi naplaćivati sredinom 2020.

Nudili edukaciju kupaca

– Prijedlog izmjena i dopuna pravilnika i uredbe o otpadnoj ambalaži, koje uključuju uvođenje ambalaže od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda… prošle su javno savjetovanje. Razmotrene su te su raspravljene primjedbe sa stručnim i interesnim skupinama. Temeljem toga usklađuje se tekst ovih propisa te se njihova objava očekuje u siječnju. Sukladno dogovoru, bit će određeno i vrijeme prilagodbe za mljekarsku industriju kako bi se uskladili sa zahtjevima propisa tako da odredbe o povratu mliječne ambalaže neće stupiti na snagu početkom iduće godine – odgovorili su.

Prevedeno, svi mliječni proizvodi i sokovi koji se toče u PET i staklenu ambalažu od dva decilitra i veću iduće će godine poskupjeti za 50 lipa zbog uvođenja ove naknade.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Naknade za nezaposlene strancima i kad je sporazumno prekinut radni odnos

Dulist

NOVA DRAMA U DOMOVINSKOM POKRETU “Ova stranka više ne postoji, radi se o primitivnoj bandi”

Dulist

TURISTIČKA RAZGLEDNICA U srcu sezone na makarskom kolodvoru

Dulist