Kultura

POSJETILI SMO IH NA PROBI Dubrovački simfonijski orkestar zasvirao u ljetnikovcu Pucić!

DSO u ljetnikovcu Pucic naslovna

Dubrovački simfonijski orkestar uselio se ovog tjedna u ljetnikovac Pucić nakon dugih 18 godina, a u tijeku su pripreme za sutrašnji koncert povodom Svjetskog dana glazbe ispred crkve sv. Vlaha. Posjetili smo ih na probi, a osmijesi zaposlenika svjedoče koliko im znači povratak u prostor ljetnikovca.
Ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Slobodan Begić komentirao je za DuList sami tijek selidbe iz Slanice, stanje prostora u kojem su ga zatekli, kolika su dosadašnja ulaganja imali, ali i ponešto o budućim planovima.
-Nalazimo se u zbilja lijepom ambijentu koji pospješuje rad, da tako kažem, umjetnički dojam u samom procesu rada i stvaranja naših koncerata i lijepog programa Dubrovačkog glazbenog proljeća. Od nove godine teče primopredaja prostora Sveučilišta u Dubrovniku našoj ustanovi. Prostor je bio dosta zapušten u zadnjoj fazi, tako da smo ga morali dobro očistiti i pripremiti za ovaj prelazak. Naravno, to još uvijek nisu uvjeti koje bismo trebali imati – istaknuo je Begić.
U ovoj fazi, dok čekaju obnovu, dobro su se prilagodili prostoru. Bile su potrebne određene intervencije u prostor, ali zasad nije bilo konkretnih ulaganja.
-Konkretnih ulaganja u samu zgradu zasad nema. Mi čekamo najprije realizaciju iz europskih fondova, skoro 500 tisuća eura i onda ćemo raditi na idejnom projektu. Dakle, pitanje je hoće li gornja etaža ljetnikovca biti koncertna dvorana ili će ostati nepormijenjena. Tek kada s konzervatorima vidimo je li to moguće, slijedi idejni projekt koji će, nadam se, do kraja godine biti pripremljen tako da možemo već sljedeće 2024. godine ići u realizaciju obnove samog ljetnikovca – objašnjava Begić, ističući daljnje planove za budućnost.
-Ideja nam je da gornji kat bude koncertna dvorana, a samim time ćemo onda osmisliti i koncertni prostor, kako bi ljetnikovac postao koncertni centar u Dubrovniku, koji nije samo mjesto za DSO, nego za sva događanja u koncertnom smislu pa i šire od toga. Čim ljetnikovac bude gotov, koncipirat ćemo cjelogodišnju koncertnu sezonu. Cilj je da svojim izgledom privuče posjetitelje i da oni s užitkom dolaze i posjećuju ovaj prostor. Imamo i lijepi park, tako da razmišljamo i o koncertima ispred ljetnikovca – ističe Begić.
Članovi orkestra su jako zadovoljni prostorom, koji je očišćen, a osigurani su i sanitarni prostori, tako da rad bude dostojanstven profesionalcima Dubrovačkog simfonijskog orkestra.
-U Slanici oni nisu imali ni prozore, tako da su zadovoljni što ovdje imaju zraka i svjetlost, što su osnovni uvjeti rada. Ulog u tapite i spužve kao akustično rješenje iznosilo je oko tisuću eura. Do kraja godine riješit ćemo pitanje same administrativne pripreme, od idejnog rješenja projekta, pripreme samog projekta, konzervatorskih dozvola i naputaka po kojima moramo raditi, tako da se dosta razgovara – naglašava Begić i napominje kako dolazi u ovaj prostor gotovo svaki dan.
-Konzervatorske smjernice su u tijeku i one će nas dovesti do budućeg rješenja jer kako sada uredimo ljetnikovac, takav će biti za zauvijek – zaključuje ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Slobodan Begić.
Dirigent DSO-a Ivan Hut istaknuo je za DuList kako probe teku fantastično i kako su svi sretni što su se prebacili u ovaj prostor.
-Baš smo sretni što smo se prebacili u ovaj prostor, koji definitivno ima bolju budućnost, nego prostor u kojem smo prije bili. Cijeli ambijent baš nekako otvara dušu i guštamo u pripremama za sutrašnji koncert. Za Svjetski dan glazbe ćemo biti ispred crkve sv. Vlaha, a izvest ćemo popularni program. Imamo dva solista, Džemala Cakića i Željka Barača. Zahvalni smo kada se stvari mijenjaju na bolje. Bolje da se mijenjaju sporo, ali svakako na bolje. Najgore je stajati na istom mjestu i čekati. Slijedi nam nastup na Ljetnim igrama, imamo dolaske novih dirigenata i solista, tako da radimo punom parom – poručuje dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra Ivan Hut.

Pročitajte još

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist