Aktualno

Posjedovanje droge odsad je prekršaj

droga mup8429

Posredovanje droge za vlastite potrebe više nije kažnjivo djelo već samo prekršajno, te time počiniteljima prijeti samo novčana kazna.

Tko posjeduje drogu za vlastite potrebe odsad će umjesto kazne zatvora do 6 mjeseci morati platiti kaznu od pet do 20 tisuća kuna. Vlada će najvjerojatnije parlamentu na raspravu poslati izmjene kaznenog zakona kojim predlaže da se posjedovanje droge iz kaznene makne u prekršajnu sferu, za što se stranke sadašnje koalicije zalažu već godinama.

Izmjenama kaznenog zakona predlažu također da se pooštre mjere za one koji proizvode, uvoze ili prodaju drogu pa se maksimalne kazne za to djelo podižu sa deset na 12 godina zatvora. 

Dekriminalizacija je potrebna zbog činjenice kako, osim rasterećenja sudova i državnog odvjetništva, postoji činjenica da se rijetko događaju kazne zatvora u slučaju kad se nekoga tereti za posjedovanje droge za vlastite potrebe. Također se izbjegava arbitrarnost jer se djelo posjedovanja droge ponekad proglašavalo beznačajnim, ponekad se pokretao kazneni postupak, a u određenom broju slučajeva samo prekršajni postupak.

Oni koji budu posjedovali drogu neće se upisivati u u kaznenu evidenciju i samim time neće se otežavati ovisnicima ili povremenim konzumentima uključivanje u društvo ili pronalaženje posla.

Pročitajte još

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Klevisa Ymeri ostaje u pritvoru: Županijski sud ukida odluku o jamčevini

Dulist