Kultura

POSEBNO PRIZNANJE DUBROVAČKIM MUZEJIMA Nemjerljiv je doprinos ravnateljice Vilać

Dumus Nagrada HMD

Dubrovački muzeji dobili su posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društva za dugogodišnji izdavački rad koji uključuje sustavno proučavanje i promicanje povijesnih ličnosti Dubrovnika!

Priznanje je ravnateljici Dubrovačkih muzeja Pavici Vilać dodijeljeno na Svečanoj dodjeli Godišnjih nagrada i Nagrade za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva u četvrtak (20. listopada) u Muzeju Mimara u Zagrebu.

– Izložbeni katalozi u izdanju Dubrovačkih muzeja, urednice Pavice Vilać reprezentativna su izdanja, koncepcijski se podudaraju s tematskim cjelinama izložbi, bogato su ilustrana, dvojezična i s opširnim katalozima predmeta. Uz stručnjake iz Dubrovačkih muzeja, autori tekstova u katalozima su i brojni vanjski suradnici, ugledni znanstvenici, vrsni poznavatelji dubrovačke baštine. Ovdje posebno ističemo ravnateljicu Dubrovačkih muzeja Pavicu Vilać koja je kao voditeljica cjelokupnih projekata i urednica kataloga nemjerljivo doprinijela da se muzejskim projektima podigne razina svijesti o kulturnoj i povijesnoj baštini Dubrovnika – navodi se u obrazloženju odluke o posebnom priznanju.

Dubrovačkim muzejima dodijeljene su već dvije nagrade Hrvatskog muzejskog društva i to za realizaciju kataloga izložbe ,,Stjepan Gradić: otac domovine’’, te za izložbeni projekt Ruđer Bošković – ponovno u rodnom Dubrovniku. Hrvatska slavi svog genija povodom 300. obljetnice rođenja”, dok je ravnateljica Vilać lanjska dobitnica nagrade struke kao urednica kataloga izložbe „Luka i Antun Sorkočević – diplomati i skladatelji“.

S realizacijom središnjih godišnjih projekata Dubrovački su muzeji započeli 2011. godine izložbom „Ruđer Bošković ponovno u rodnom Dubrovniku“, nakon čega su uslijedili izložbeni projekti „Sv. Vlaho u povijesti i sadašnjosti“, „Stjepan Gradić: otac domovine“, te „Luka i Antun Sorkočević – diplomati i skladatelji“, koji su odreda nagrađeni od strane struke, dok je u tekućoj, 2016. godini realiziran projekt „Knežev dvor: utvda, palača, muzej“.

„Sveti Vlaho u povijesti i sadašnjosti“ je bio središnji izložbeni projekt Dubrovačkih muzeja u 2012. godini, kad je realiziran povodom 1040. obljetnice štovanja kulta svetog Vlaha u Dubrovniku te 140. obljetnice osnutka Dubrovačkih muzeja. Izložbu je tada pratio mali katalog, koji je nakon tri godine sustavnog rada čak 16 autora, među kojima i vanjskih suradnika, mahom uglednih znanstvenika i vrsnih poznavatelja dubrovačke baštine, proširen u najveće znanstvenostručno djelo dosad posvećeno dubrovačkom Parcu. Lanjsko je izdanje i bilo povodom da akademik Radoslav Tomić predloži Dubrovačke muzeje za godišnju nagradu HMD-a.

Riječ je o doista vrijednom izdanju koje na 536 stranica, sa preko 450 fotografija i ilustracija u boji te s katalogom u kojem je detaljno obrađeno čak 297 predmeta predstavljenih na izložbi, prvi puta sveobuhvatno obrađuje temu stoljetnog dubrovačkog svetog zaštitnika i simbola Grada.

– Izložba „Sveti Vlaho u povijesti i sadašnjosti“ i prateći katalog nastavljaju niz središnjih godišnjih izložbeno-izdavačkih projekata Dubrovačkih muzeja, započetih 2011. godine, koji imaju za cilj brendiranje Dubrovnika na temelju njegove bogate kulturne i povijesne baštine, povezujući ga s istaknutim osobama i događajima iz njegove slavne prošlosti. Time Dubrovački muzeji daju prino prepoznatljivosti Dubrovnika u svijetu, kao grada bogatoga i iznimnoga materijalnog i duhovnog naslijeđa, dosada naširoko poznatoga ponajviše po jedinstvenoj urbanističkoj ljepoti svoje povijesne jezgre, ali istodobno i podižu razinu znanja i svijesti lokalnoga stanovništva o dubrovačkoj kulturno-povijesnoj baštini – zaključeno je u odluci Ocjenjivačkog suda Hrvatskog muzejsko društva.

Nagrade HMD-a dodjeljuju se državljanima Hrvatske, a izuzetno se mogu dodijeliti i stranim državljanima ako su svojim djelovanjem značajno pridonijeli promicanju muzejske struke u Hrvatskoj.
Godišnja nagrada HMD-a dodjeljuje se pojedincima, grupama i muzejima za objavljena, izložena ili na drugi način javno prezentirana ostvarenja muzejske struke u protekloj kalendarskoj godini.

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist